x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Ședință CSAT cu subiecte EXTREM de importante: sistemul PATRIOT pentru Ucraina și candidatura lui Iohannis la șefia NATO

Ședință CSAT cu subiecte EXTREM de importante: sistemul PATRIOT pentru Ucraina și candidatura lui Iohannis la șefia NATO

de Redacția Jurnalul    |    20 Iun 2024   •   10:15
Ședință CSAT cu subiecte EXTREM de importante: sistemul PATRIOT pentru Ucraina și candidatura lui Iohannis la șefia NATO
Sursa foto: Hepta

Şedinţa CSAT a fost convocată pentru ziua de joi. Vor fi discutate probleme de securitate, participanții urmând să vorbească și despre sistemul PATRIOT al României dorit de Ucraina. „Problema este de actualitate”, a spus preşedintele României, Klaus Iohannis.

Discuțiile despre sistemul PATRIOT au apărut în primăvară. În timp ce se afla la Washington, Klaus Iohannis a făcut o serie de declarații după întâlnirea cu preşedintele american Joe Biden. Ulterior, premierul Marcel Ciolacu a declarat că ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, are rezerve.

Surse militare susțin că în MApN există două curente. Unii militari consideră că România trebuie să folosească toate mijloacele pentru a-şi consolida capacitatea de apărare. Ceilalți cred că interesul vital al României este ca Ucraina să reziste pentru a nu avea graniţă comună cu Rusia. În acest scenariu, România trebuie să ajute Ucraina cu sisteme de armament, așa cum procedează Polonia şi țările baltice.

Pe ordinea de zi a Ședinței CSAT mai sunt incluse subiecte referitoare la obiectivele României pentru Summitul NATO din 2024, forțele și mijloacele Armatei României ce pot fi puse la dispoziție pentru participarea la misiuni și operații în afara teritoriului statului român în anul 2025 și evoluția conflictului din Ucraina.

De asemenea, Klaus Iohannis își va anunța decizia privind candidatura la șefia NATO în ședința CSAT de joi.

„Despre NATO, mai mult, mâine (joi, 20 iunie n.r.). Aceste chestiuni le voi prezenta prima dată în CSAT, după aceea și opiniei publice, dar pot să vă asigur că mâine veți fi integral lămuriți și putem să mergem mai departe. Considerați că acesta a fost un non-răspuns și o amânare”, spune Klaus Iohannis.

 

(sursa: Mediafax)

×