Dupa povestea Expo-Flora, seful La-curilor si Parcurilor, Virgil Cirstea, i-a facut cadou si nepotului sau un sediu in Herastrau, cu intrare din Kiseleff.
|
JURNALUL FOTO
"TRANSHUMANTA". Salariatii ALPAB au fost mutati dintr-un sediu decent intr-o baraca din Herastrau |
Chiar la intrarea in Herastrau un cetatean a reusit sa-si instaleze firma intr-un sediu de circa 200 de metri patrati, cu o anexa cu mult mai mare si cu un
teren de circa 1.500 mp. Plateste pentru asta o
chirie de doar 15 milioane de lei pe luna. Care e secretul? Omul este nepotul sefului parcurilor, Virgil Cirstea.
Dupa ce Jurnalul National a dezvaluit cum fosta Expo-Flora din Herastrau a fost desfiintata de directorul Administratiei Lacuri si Parcuri din Capitala (ALPAB), Virgil Cirstea, pentru a fi transformata intr-o cafenea, data pe bani putini unei firme-fantoma, al carei reprezentant l-ar fi agatat pe aleile parcului, dupa care s-a facut nevazut, o alta afacere iese la iveala. Si, de data aceasta, dl Cirstea nu mai poate sustine ca nu l-a vazut in viata lui pe "propritar", intrucat este chiar nepotul sau.
"SEDIUL" ALPAB. La intrarea in Herastrau, vizavi de Pavilionul H, au aparut doua cladiri colorare - una verde, alta portocalie - in care isi desfasoara activitatea firma SC Crirox Group Construct SRL. Societatea il are ca unic actionar pe Mihai Ancuta, nepotul dlui Cirstea. Zeci de copaci au fost taiati anul trecut pentru a face loc aleii betonate, care sa permita accesul dinspre parcarea Dalli spre intrarea in cladirea ce initial a fost construita ca sediul ALPAB. Constructia a fost inceputa in 1999, cand director ALPAB era Florin Chelu. Succesorul lui, Silviu Popa, spune ca a gasit-o aproape finalizata in 2003, cand a preluat ALPAB, si ca investitia s-a ridicat la circa un miliard de lei. Una dintre cladiri era destinata administratiei, cealalta - vestiarelor pentru lucratorii din parc si unei magazii. Numirea lui Virgil Cirstea la conducerea ALPAB a schimbat radical lucrurile: sediul administratiei a fost mutat intr-o baraca de langa Restaurantul Pescarus, iar in spatiul de la Pavilionul H a fost "mutat" nepotul sau, Mihai Ancuta.
SUPERPRET. Sub pretextul unor reparatii necesare, ALPAB incheie cu Crirox un contract de asociere in participatiune, care ne-a fost pus la dispozitie fara nici un indiciu al veridicitatii sale, intrucat nu are nici antetul institutiei, nici un aspect oficial. Potrivit acestei hartii, datata 12.11.2004, Crirox ar plati 7.200 de dolari pe an - insemnand la cursul zilei circa 15 milioane de lei vechi pe luna - pentru folosinta unui imobil evaluat la 198 mp, interesant fiind si ca locatia a fost stabilita in dolari, nu in euro. Evaluarile specialistilor imobiliari pentru zona zero a Capitalei se ridica la circa 5.000-6.000 de euro pe luna pentru o cladire de pana in 200 mp. Dl Ancuta plateste de 13 ori mai putin numai pentru aceasta cladire, fara sa luam in calcul al doilea imobil, cel putin dublu ca suprafata fata de primul, si terenul de circa 1.500 mp, despre care "contractul" semnat de unchiuâ nu pomeneste nimic.
La chiria de 7.200 de euro s-ar adauga 40% din profitul inregistrat de asocierea ALPAB-Crirox. Ca si in cazul Expo-Flora, dl Cirstea nu ne-a putut pune la dispozitie nici o informatie despre acest castig, ci doar hartii despre cum "asociatul" sau avea chiar restante la plata datoriilor catre ALPAB. Pretul este justificat de Cirstea prin investitiile facute de Crirox, intrucat cele doua cladiri, desi abia terminate, se aflau intr-o "stare de degradare avansata". "Contractul" semnat prevede investitii de 20.000 de dolari, insa Crirox ar fi construit de 63.631 de dolari. Numai ca nepotul a facut din magazie si vestiare inca o cladire pentru a o subinchiria firmei SC Eco Horticola pe 2.000 de euro lunar, potrivit informatiilor noastre, adica de cinci ori mai mult decat plateste el ALPAB.
CARCIUMA. Potrivit lui Virgil Cirstea, jumatate din sediu fusese transformat de fostul director Silviu Popa intr-o carciuma. Tot el insa ne pune la dispozitie si un contract de vanzare-cumparare dintre Popa din Primaria Sectorului 1, din care reiese ca e vorba despre cu totul alta cladire, situata in vecinatatea celor doua. "Sunt minciuni sfruntate. Niciodata cele doua cladiri nu au fost transformate in carciuma. Intrebati salariatii: au fost magazii, vestiare, birouri. Pentru restaurant eu am acte pe care vi le pot pune la dispozitie", ne-a declarat Popa.
CLANUL DE LA HARSOVA
|
Mihai Ancuta este nepotul dlui Cirstea de la Harsova, locul sau natal, de unde a transferat in Bucuresti mai multi "parteneri de afaceri". Fratele lui Mihai Ancuta, Cristian, este asociat cu sotia lui Virgil Cirstea (foto), Ana Maria, in toate cele trei firme in care aceasta figureaza la Registrul Comertului. Vecin cu fratii Ancuta, pe Strada Scolii nr. 5, din Harsova, sta Stanel Zaharia - cumnatul dlui Cirstea dupa sora. Angajati ai Municipalitatii l-au identificat pe Stanel Zaharia drept furnizorul de mobilier si vopsele al ALPAB, inclusiv
pentru Cartierul Francez.
|