x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Şefii de închisori, mandat de patru ani

Şefii de închisori, mandat de patru ani

de Dan Radu    |    08 Iun 2016   •   10:30
Şefii de închisori, mandat de patru ani
Sursa foto: CRISTIAN NISTOR

Şefii de penitenciare vor avea un mandat de patru ani, urmând să fie numiţi pe post în baza unor criterii de performanţă, a anunţat, ieri, ministrul Justiţiei, Raluca Prună. Aceasta a spus că actualii sefi de penitenciare depind prea mult de oficialii mai mari din ANP şi au rezerve în a lua decizii.

Raluca Prună a admis că a fost prea dură cu personalul ce ţine de Administraţia Naţională a Penitenciarelor (ANP) în contextul în care condiţiile precare din închisorile româneşti reprezintă o sursă continuă de procese pierdute de statul român la Curtea Europeană a Drepturilor Omului. Prună crede că motivul pentru care nu se pot lua decizii manageriale mai drastice pentru îmbunătăţirea sistemului penitenciar este că mulţi dintre şefii de penitenciare sunt repartizaţi provizoriu pe post şi depind de şefii mai mari din ANP. "Există o situaţie de precaritate, adică vreau să îi apăr şi pe cei din Administraţia Naţională a Penitenciarelor cu care, în mare măsură, nu am fost foarte corectă când mi-am preluat mandatul, pentru că am fost îngrozită de ce am văzut în penitenciare. Nu este numai vina celor de la ANP, este şi o vină legislativă", a spus Raluca Prună. "În 2009 s-a schimbat legea şi s-a spus: un şef, de pildă, la penitenciar nu poate fi decât cineva care provine din sistemul penitenciar. Nu vreau să dau cifre, dar cei mai mulţi, majoritatea nu sunt confirmaţi pe post, au ceea ce se numeşte o împuternicire, deci depinzi de şeful tău cel mare, care din două în două luni îţi semnează prelungirea împuternicirii. Şi, dacă ai vrea să iei măsuri manageriale, este foarte greu să le iei, pentru că depinzi de conducerea la nivel central a ANP", a spus ministrul. Raluca Prună a decis ca luna aceasta să se organizeze un concurs în baza căuria şefii de penitenciare să poată obţine un mandat de patru ani. "Mandatul va fi obţinut în baza unor criterii de performanţă care vor fi evaluate anual. Am început deja discuţiile cu conducerea ANP şi discutăm pe calendar. Ei ar fi vrut să înceapă mai târziu, în septembrie, dar asta ar fi însemnat ca procedura să se încheie undeva în martie. Eu vreau să declanşez concursul prin anunţul de postulare în luna iunie, astfel încât în octombrie să avem oamenii confirmaţi pe posturi", a spus Prună.

România s-a angajat la un proces de îmbunătăţire a condiţiilor din penitenciare pentru a evita o amendă de la CEDO de aproximativ 80 de milioane de euro. Prima măsură a fost o campanie de dezinsecţie şi curăţenie în celule.

În prezent, penitenciarele din ţara noastră au o capacitate de cazare de 18.000 de persoane, în condiţiile în care avem 28.000 de deţinuţi

Ministrul Justiţiei, Raluca Prună, a anunţat că în vacanţa de vară va face personal inspecţii-surpriză în penitenciare pentru a vedea care sunt condiţiile

×