x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Şeful Penitenciarelor ascunde afacerile soţiei

Şeful Penitenciarelor ascunde afacerile soţiei

de Adrian Mogos    |    Petru Zoltan    |    17 Mai 2008   •   00:00

Procurorul Gheorghe Şpaiuc este noul director al Penitenciarelor începând din 15 mai, pe o durată de 90 de zile, pînă deunăzi adjunct al fostului director, Marius Iosif. Cu toate că lucrează în justiţie încă din 1995, de cînd îşi făcea stagiatura, Şpaiuc nu dă doi lei pe legile româneşti cînd vine vorba despre declaraţia de avere

Procurorul Gheorghe Şpaiuc este noul director al Penitenciarelor începând din 15 mai, pe o durată de 90 de zile, pînă deunăzi adjunct al fostului director, Marius Iosif. Cu toate că lucrează în justiţie încă din 1995, de cînd îşi făcea stagiatura, Şpaiuc nu dă doi lei pe legile româneşti cînd vine vorba despre declaraţia de avere. În 2005, pe cînd era procuror la Parchetul de pe lîngă Judecătoria Iaşi, menţiona în declaraţia de avere că era în curs de achiziţionare în leasing a unui autoturism Hyundai. Avea o datorie la Motor Active de 10.000 de euro scadentă în 2008. La rubrica venituri, sînt declarate salariile sale şi ale soţiei. Un an mai tîrziu, datoria la Motor Leasing era de 10.500 de euro, dar au mai apărut alte două împrumuturi, pe care onor magistratul uitase să le declare în 2005: 5.000 de euro la Raiffeisen Bank Iaşi, împrumut contactat în 2004, şi unul la Banc Post Iaşi, de 50.000.000 de lei vechi din 2003. Mai mult, atunci cînd a ajuns adjunct la Penitenciare, Şpaiuc a avut şansa să scoată la iveală afacerea soţiei, însă nu a făcut-o. Nici nu s-a mai obosit să completeze o nouă declaraţie, ci a dat-o pe cea anterioară. Cel mai interesant este că în nici una dintre declaraţii nu este specificat faptul că soţia procurorului, Raluca Ioana Şpaiuc, îşi făcuse firmă încă din decembrie 2004.

 

NIMIC LA BUGET. Contactat telefonic, procurorul Şpaiuc a găsit de cuviinţă să precizeze: “Declaraţia de avere o să o actualizez la 23 mai. Să ştiţi că nu mi-a crescut averea. În legătură cu creditele, nu ştiu exact ce s-a întîmplat acum. Ştiu că leasingul de la maşină era cel mai mare din cîte îmi aduc aminte. În legătură cu firma soţiei, aceasta este închisă şi nu a avut nici un beneficiu. Nu ştiu cîţi angajaţi a avut, dar eu nu am trecut firma pentru că sînt magistrat şi nu fac afaceri. Legat de firmă, toate datele apar în declaraţia de avere a soţiei. Nu am trecut firma pentru că nu sînt venituri realizate pe societate”. Culmea este că nici soţia mai-marelui peste puşcării nu s-a chinuit să menţioneze că are firmă în declaraţia dată pe 6 decembrie 2007 la Ministerul Educaţiei. În schimb, a trecut-o în declaraţia de interese. Ager Consult SRL are ca asociat unic şi administrator pe soţia procurorului, care a fost şefa de cabinet al ministrului Educaţiei şi Cercetării, Cristian Adomniţei, pe vremea cînd acesta era deputat PNL, iar acum este directorul de cabinet al acestuia în minister. Pînă să o contactăm, Raluca Ioana Şpaiuc vorbise deja cu soţul ei şi s-a băţoşit, spunând: “Firma nu se trece în declaraţia de avere. Ea este trecută în declaraţia de interese. Firma are profit zero. Nu produce nici un leu pentru bugetul familiei noastre”.

 

DATE OFICIALE. Conform informaţiilor de pe site-ul Ministerului Finanţelor, Ager Consult care activităţi de consultanţă pentru afaceri şi management şi funcţionează, cifra de afaceri crescînd încet, dar sigur de la 3.967 de lei în 2005 la peste 18.000 lei în 2006.

Formularul declaraţiei de avere are la final un paragraf deloc de neglijat: “Prezenta declaraţie constituie act public şi răspund, potrivit legii penale, pentru inexactitatea sau caracterul incomplet al datelor menţionate”. Tocmai de aceea, solicităm Parchetului de pe lîngă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie să se autosesizeze în ambele cazuri.

×
Subiecte în articol: observator declaraţia