x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Senatul a adoptat un proiect care ar putea duce la accelerarea proceselor în justiție

Senatul a adoptat un proiect care ar putea duce la accelerarea proceselor în justiție

de Redacția Jurnalul    |    19 Iun 2023   •   18:45
Senatul a adoptat un proiect care ar putea duce la accelerarea proceselor în justiție

Senatul a aprobat, luni, un proiect de lege menit să reducă timpul proceselor în instanță, prin desemnarea aleatorie, digitalizată, a experților care vor întocmi expertizele judiciare.

Proiectul inițiat de deputata USR Oana Murariu prevede că procedura va fi aplicată doar în cazul în care părțile nu cad de acord asupra desemnării unui anume expert judiciar, introducând, cu prioritate, criteriul disponibilității experților, în momentul repartizării cauzei, algoritmul programului informatic ținând cont de încărcătura experților judiciari.

„Faptele se prescriu de multe ori în procesele penale până să se ajungă la o decizie a instanței. În civil, sunt situații în care părțile mor sau se schimbă atât de mult contextul procesului pe parcursul a ani și ani de zile, că de multe ori nu mai contează rezultatul. Fără amânări repetate pe motiv că experții au prea multe expertize în lucru și nu s-au putut ocupa de expertiza în cauză. Fără procese interminabile pe motiv că expertizele judiciare durează prea mult. Noutatea propunerii e stabilirea algoritmului programului informatic astfel încât să se țină cont de încărcătura experților. Cei care au mai puține expertize în desfășurare vor fi preferați celor extrem de încărcați și astfel durata proceselor va scădea și va crește calitatea actului de justiție”, a declarat Oana Murariu, deputat USR.

Conform acesteia, noua procedură va fi similară celei de repartizare aleatorie a dosarelor la completurile de judecată, practică devenită o obișnuință în sistemul judiciar românesc.

Introducerea digitalizării în sistemul judiciar și la nivelul desemnării experților, nu numai că va crește viteza de efectuare a expertizei judiciare, dar va duce și la sporirea încrederii în sistemul de justiție din România, arată inițiatoarea proiectului.

În favoarea proiectului au votat 110 senatori, niciunul nu a votat împotrivă și un senator s-a abținut.

Senatul este prima cameră sesizată, inițiativa urmează să intre la dezbatere și vot final la Camera Deputaților, care este for decizional.

(sursa: Mediafax)

 

×
Subiecte în articol: senat procese justitie