Scandalul iscat de dezvaluirile Virginiei Serbanescu, parlamentar PD, despre presiunile la care ar fi fost supusa de ministrul Justitiei ia amploare. Replica Monicai Macovei o plaseaza pe senatoare in rolul de initiatoare a tratativelor pentru transferul fiului sau. Aceasta se apara si dezvaluie de pe telefonul cui a vorbit cu ministrul.
Monica Macovei a respins ieri, prin intermediul purtatorului sau de cuvant, acuzatiile lansate de senatoarea PD la adresa sa. Ministrul Justitiei sustine o cu totul alta versiune a povestii referitoare la transferul oferit ca moneda de schimb pentru ca fiul parlamentarului sa-si retraga actiunile intentate in justitie. NU EU PE EA, EA PE MINE. Desi recunoaste totusi ca a purtat o discutie cu Virginia Serbanescu despre transferul fiului acesteia, ministrul a declarat ca senatoarea Virginia Serbanescu este cea care a venit pentru a cere transferul fiului de la Institutul National de Criminologie la Ministerul Justitiei, si nu invers. De asemenea, potrivit lui Macovei, discutia cu pricina s-ar fi purtat nu la telefon, ci fata in fata la Camera Deputatilor, la solicitarea senatoarei. "Toata semnificatia acestui scandal consta in faptul ca fiul ei n-a dorit sa invete procedurile care se dau la acest concurs", a precizat Macovei. SANTAJUL, MEDIERE? Si secretarul de stat Katalin Kibedi a recunoscut ca s-a intalnit cu Marius Serbanescu, dar neaga orice incercare de ingradire a dreptului acestuia de a apela la justitie prin oferirea transferului ca o moneda de schimb. "A fost primit de doamna Kibedi, care a vrut sa afle ce-l nemultumeste in eventualitatea gasirii unei solutii amiabile. Nici intr-un caz nu l-a santajat. A fost, daca vreti, o discutie similara actiunii de mediere, nu a santajat pe nimeni", ne-a declarat purtatoarea de cuvant a ministerului. CONSTANT. De cealalta parte a baricadei, atat parlamentarul PD, cat si fiul acestuia, consilierul juridic Marius Serbanescu, au continuat ieri sa-si sustina versiunea. "Numai daca ne gandim la faptul ca am totusi doua licente, in Medicina si in Drept, nu as putea sa ma tem de un examen de capacitate. Nu vreau sa particip la acest examen pentru ca nu vreau sa las un act abuziv sa-si produca efectele, mai ales cand acesta provine de la ministrul Justitiei. Macar formal, acesta are obligatia de a da un exemplu pozitiv cu privire la respectarea legii. Mi s-a oferit acel transfer, pe care il cerusem inca din ianuarie 2005, tocmai cand ministerul a primit citatiile pentru procesul intentat de mine", ne-a declarat ieri consilierul juridic.Citește pe Antena3.ro
TABU
|
Presedintele Asociatiei Magistratilor din Romania, judecatoarea Viorica Costiniu, a fost ieri deosebit de critica: "Practicile uzitate de Ministerul Justitiei intr-o forma sau alta nu mi se mai par neobisnuite. Ele fac parte din istoria acestui minister. Se practica si altele la fel de «neortodoxe». Modul in care se ocupa unele functii acolo e o situatie care a fost aproape mereu un subiect tabu". AMR considera ca sunt "prea multi asimilati magistratilor".
|
DACA...
|
"Daca este vorba despre un santaj, atunci exista cai legale si organe competente sa cerceteze", ne-a spus seful CSM, Iulian Galca. El a aratat ca i se pare normal si legal ca examenul de capacitate pentru consilierii juridici asimilati magistratilor care lucreaza in cadrul Ministerului Justitiei si al INC sa fie organizat de MJ. Dar, "sustinerea examenului trebuie sa se faca dupa aceleasi criterii ca si la magistrati, in ceea ce priveste materiile de concurs, componenta comisiilor de examinare si de solutionare a contestatiilor, in mod normal trebuia sa fie implicat si CSM. Asa ar trebui interpretata legea. Din pacate, noi nu am fost solicitati". Magistratul a opinat ca dezvaluirile senatoarei Serbanescu afecteaza "imaginea Ministerului Justitiei si trebuie rezolvata", altfel se rasfrange asupra intregului sistem judiciar, de care ministerul este legat.
|
JUSTITIA, "UN VIESPAR" UNDE SE PETREC LUCRURI INGROZITOARE
| |
|