x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Senatoarea dezvaluie cine e intermediarul - Macovei neaga santajul si paseaza vina

Senatoarea dezvaluie cine e intermediarul - Macovei neaga santajul si paseaza vina

de Miruna Pasa Petru    |    Violeta Fotache    |    01 Iun 2006   •   00:00
Senatoarea dezvaluie cine e intermediarul - Macovei neaga santajul si paseaza vina

Scandalul iscat de dezvaluirile Virginiei Serbanescu, parlamentar PD, despre presiunile la care ar fi fost supusa de ministrul Justitiei ia amploare. Replica Monicai Macovei o plaseaza pe senatoare in rolul de initiatoare a tratativelor pentru transferul fiului sau. Aceasta se apara si dezvaluie de pe telefonul cui a vorbit cu ministrul.

Monica Macovei a respins ieri, prin intermediul purtatorului sau de cuvant, acuzatiile lansate de senatoarea PD la adresa sa. Ministrul Justitiei sustine o cu totul alta versiune a povestii referitoare la transferul oferit ca moneda de schimb pentru ca fiul parlamentarului sa-si retraga actiunile intentate in justitie.

NU EU PE EA, EA PE MINE. Desi recunoaste totusi ca a purtat o discutie cu Virginia Serbanescu despre transferul fiului acesteia, ministrul a declarat ca senatoarea Virginia Serbanescu este cea care a venit pentru a cere transferul fiului de la Institutul National de Criminologie la Ministerul Justitiei, si nu invers. De asemenea, potrivit lui Macovei, discutia cu pricina s-ar fi purtat nu la telefon, ci fata in fata la Camera Deputatilor, la solicitarea senatoarei. "Toata semnificatia acestui scandal consta in faptul ca fiul ei n-a dorit sa invete procedurile care se dau la acest concurs", a precizat Macovei.

SANTAJUL, MEDIERE? Si secretarul de stat Katalin Kibedi a recunoscut ca s-a intalnit cu Marius Serbanescu, dar neaga orice incercare de ingradire a dreptului acestuia de a apela la justitie prin oferirea transferului ca o moneda de schimb. "A fost primit de doamna Kibedi, care a vrut sa afle ce-l nemultumeste in eventualitatea gasirii unei solutii amiabile. Nici intr-un caz nu l-a santajat. A fost, daca vreti, o discutie similara actiunii de mediere, nu a santajat pe nimeni", ne-a declarat purtatoarea de cuvant a ministerului.

CONSTANT. De cealalta parte a baricadei, atat parlamentarul PD, cat si fiul acestuia, consilierul juridic Marius Serbanescu, au continuat ieri sa-si sustina versiunea. "Numai daca ne gandim la faptul ca am totusi doua licente, in Medicina si in Drept, nu as putea sa ma tem de un examen de capacitate. Nu vreau sa particip la acest examen pentru ca nu vreau sa las un act abuziv sa-si produca efectele, mai ales cand acesta provine de la ministrul Justitiei. Macar formal, acesta are obligatia de a da un exemplu pozitiv cu privire la respectarea legii. Mi s-a oferit acel transfer, pe care il cerusem inca din ianuarie 2005, tocmai cand ministerul a primit citatiile pentru procesul intentat de mine", ne-a declarat ieri consilierul juridic.

NU SE LASA... Senatoarea Virginia Serbanescu a fost ieri extrem de indignata de replica ministrului Justitiei: "Eu nu fug dupa nimeni, sa fie clar! Puteam sa o fac un an si jumatate daca voiam, de cand fiul meu ceruse transferul. Dar eu nu fac asa ceva! Am o varsta, sunt femeie la 60 de ani, chiar asa!? Daca as fi vrut sa cer transferul fiului meu, puteam sa traversez strada de la Senat la Ministerul Justitiei, nu sa fug pe holurile Parlamentului dupa Monica Macovei. Sunt niste minciuni! Iar cu afirmatia «fiul meu nu a vrut sa invete» m-a amenintat Monica Macovei inca de la telefon ca va iesi in presa. Luni intentionez sa ma adresez premierului Calin Popescu Tariceanu si sa cer demiterea ministrului Justitiei. Nu se poate asa ceva! Statuia ei este cladita din lut si din nisip, iar cine i-a cladit-o a facut-o fals. Eu nu dau inapoi!"

SI NE SPUNE INTERMEDIARUL. Parlamentarul a continuat sa sustina ca discutiile despre transfer au fost initiate de ministrul Justitiei si de secretarul de stat Katalin Kibedi: "Ministrul Macovei m-a sunat de doua ori, dar eu nu i-am raspuns. Era 10 mai, nu 3 sau 4. Pot scoate desfasuratorul telefonic pentru a va demonstra cine pe cine a sunat. Atunci a venit la mine colegul meu, m-a intrebat de ce nu i-am raspuns ministrului Justitiei si mi-a spus sa o sun pe Macovei. Este senatorul Maria Petre. A doua zi, la 11 mai, a venit din nou la mine Maria Petre si a insistat sa vorbesc cu ministrul Justitiei, pentru ca o sunase din nou. I-am raspuns ca nu am ce vorbi cu Monica Macovei. Atunci a format numarul ministrului de pe telefonul ei si mi l-a pus la ureche". Senatoarea Maria Petre nu a fost ieri de gasit.

TABU
Presedintele Asociatiei Magistratilor din Romania, judecatoarea Viorica Costiniu, a fost ieri deosebit de critica: "Practicile uzitate de Ministerul Justitiei intr-o forma sau alta nu mi se mai par neobisnuite. Ele fac parte din istoria acestui minister. Se practica si altele la fel de «neortodoxe». Modul in care se ocupa unele functii acolo e o situatie care a fost aproape mereu un subiect tabu". AMR considera ca sunt "prea multi asimilati magistratilor".

DACA...
"Daca este vorba despre un santaj, atunci exista cai legale si organe competente sa cerceteze", ne-a spus seful CSM, Iulian Galca. El a aratat ca i se pare normal si legal ca examenul de capacitate pentru consilierii juridici asimilati magistratilor care lucreaza in cadrul Ministerului Justitiei si al INC sa fie organizat de MJ. Dar, "sustinerea examenului trebuie sa se faca dupa aceleasi criterii ca si la magistrati, in ceea ce priveste materiile de concurs, componenta comisiilor de examinare si de solutionare a contestatiilor, in mod normal trebuia sa fie implicat si CSM. Asa ar trebui interpretata legea. Din pacate, noi nu am fost solicitati". Magistratul a opinat ca dezvaluirile senatoarei Serbanescu afecteaza "imaginea Ministerului Justitiei si trebuie rezolvata", altfel se rasfrange asupra intregului sistem judiciar, de care ministerul este legat.

JUSTITIA, "UN VIESPAR" UNDE SE PETREC LUCRURI INGROZITOARE
Parlamentarul PD Daniel Buda (foto) nu crede in varianta colegei lui. "Eu cred ca Monica Macovei si Katalin Kibedi nu s-au putut preta la ceea ce spune doamna senator, la un santaj. Probabil a avut loc o discutie pe marginea unui subiect legat de fiul senatoarei, dar de aici pana la santaj e cale lunga. Cred ca doamna senator exagereaza." "Cazul acesta vine pe fodul unor abuzuri mari, care se impletesc cu orgolii de ambele parti. Orgolii la baza implicarii in concurs, dar si pe parcurs, cand s-a incercat sa se estompeze procesul in justitie, in loc sa lase justitia sa-si urmeze cursul. Oricum, orgolioasa este si reactia mult prea dura a acuzatiei de santaj facuta de doamna senator", ne-a declarat Sergiu Andon. Parlamentarul PC a apreciat meritele ministrului Justitiei in infaptuirea reformei, dar a aratat ca "s-au produs pierderi colaterale foarte mari si acestea se regasesc si in acest caz. Este vorba de atmosfera din justitie care a devenit un viespar". Parlamentarul PRM Lucian Bolcas a apreciat ca acest caz nu poate fi rezolvat la nivelul unor simple declaratii. "Acuzele sunt deosebit de grave si trebuie declansata o ancheta. Gravitatea faptului consta in aceea ca se pot petrece asemenea lucruri. Daca in public se pot face asemenea afirmatii de catre persoane care ocupa functii deosebite in stat, inseamna ca lucrurile au ajuns la o anume cota de gravitate in ceea ce priveste moralitatea politica a unora. Cred ca acesta este un caz prea neinsemnat, iar doamna Macovei ar trebui sa-si dea demisia pentru alte considerente, unul din ele fiind brambu-reala extraordinara produsa de Codul Penal si Codurile de procedura penala care se suprapun, se abroga unele pe altele, este ceva ingrozitor ce se intampla." (Dana Piciu)
×
Subiecte în articol: observator macovei justiţiei ministrul