x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Senatorul Mircea Banias, trimis în judecată de DNA

Senatorul Mircea Banias, trimis în judecată de DNA

02 Apr 2012   •   19:51
Senatorul Mircea Banias, trimis în judecată de DNA

Senatorul Mircea Banias a fost trimis in judecata de procurorii anticoruptie, in dosarul privind fapte de coruptie din Vama Port Constanta. Alaturi de Banias, au mai fost trimise in judecata alte 38 de persoane. Printre acuzati se numara si Laurentiu Mironescu, fost secretar de stat.

Potrivit DNA, cei 39 de inculpati sunt membri ai unui grup infractional care controlau activitatile de import-export din cadrul Directiei regionale vamale Constanta, prin perceperea unor sume de bani pentru procesarea vamala a marfurilor, indiferent daca erau introduse licit sau ilicit.mihai boldea agerpres

Senatorul Mircea Banias a fost deferit justitiei pentru initierea sau constituirea unui grup infractional organizat ori aderarea sau sprijinirea sub orice forma a unui astfel de grup, trafic de influenta si instigare la infractiunea de abuz in serviciu contra intereselor persoanelor, daca functionarul public a obtinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial, potrivit Agerpres.

In rechizitoriul intocmit, procurorii spun ca, in perioada mai 2010 - martie 2011, la nivelul institutiilor vamale si portuare din Municipiul Constanta, s-a constituit un grup infractional organizat avand ca scop controlul activitatilor de import - export de marfuri, prin birourile vamale de pe raza Directiei Regionale de Accize si Operatiuni Vamale (DRAOV) Constanta.

"Astfel, crearea unei retele de taxare ilicita a containerelor cu marfuri introduse in tara prin punctele vamale a permis introducerea in tara de marfuri contrafacute, marfuri interzise la import, marfuri ce nu sunt insotite de avizele sau autorizatiile necesare, marfuri de alta natura sau in alte cantitati decat cele declarate in vama, falsificarea sistematica a documentelor de achizitie externa a marfurilor, marfuri flagrant subevaluate, marfuri provenind de la societati comerciale ori din tari ce necesita taxarea anti-dumping, fara perceperea acestor taxe. In cadrul retelei cu un mecanism bine stabilit de colectare si redistribuire a banilor, erau percepute sume de bani ilicite, inclusiv pentru deblocarea din vama a marfurilor introduse licit in Romania care, in caz contrar, erau amanate de la controlul vamal", se arata in comunicatul Directiei Nationale Anticoruptie (DNA).

Sumele de bani erau cerute cu o frecventa zilnica, in cuantum cuprins intre 250 si 13.000 de dolari pentru fiecare transport.

Dosarul a fost inaintat spre judecare la Inalta Curte de Casatie si Justitie.

×
Subiecte în articol: senator dna mircea banias