x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator SMURD-ul, prim ajutor pe Litoral

SMURD-ul, prim ajutor pe Litoral

de Monica Cosac    |    13 Iun 2016   •   10:30
SMURD-ul, prim ajutor pe Litoral

Ministerul Afacerilor Interne (MAI) derulează, anul acesta, în premieră, un proiect-pilot în staţiunile de pe Litoral, unde au fost amplasate mai multe puncte de prim ajutor, asigurate de pompieri și paramedici SMURD, obiectivul acestuia fiind creșterea siguranţei turiștilor.

Punctele de prim-ajutor ale SMURD, asigurate de peste 350 de pompieri şi paramedici dislocaţi din 10 judeţe, au fost amenajate în principalele staţiuni de pe Litoral unde au fost înregistrate cele mai multe situaţii de urgenţă din ultimii cinci ani – respectiv Mamaia, Costineşti, Eforie Nord şi Neptun – şi, începând de ieri, au devenit operaţionale. Prezent la lansarea oficială a punctelor de prim ajutor, care a avut loc la Mamaia, Raed Arafat, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU) din MAI, a spus că obiectivul acestui proiect „de concepţie românească”, este acela de a reduce timpii de reacţie, pentru salvarea mai multor oameni. În aceste locaţii vor fi amplasate şi ambarcaţiuni ale IGSU cu personal calificat să intervină în situaţii de urgenţă, dar şi trei auto- speciale tip şenilată de mici dimensiuni care vor putea transporta persoanele care necesită ajutor medical de pe plajă până la ambulanţe. „Şenilatele vor ajuta la intervenţia rapidă chiar pe plajă, pentru că, de exemplu, acest punct deserveşte o plajă de aproape 700 de metri, iar să te duci cu truse cu tot, să fugi 300 de metri, când ajungi la pacient, eşti deja obosit. Au făcut simulări colegii şi veţi vedea că cei care vor lucra pe plajă sunt altfel echipaţi, nu cu echipamente de protecţie grele”, a declarat Raed Arafat.

Inspectorii de prevenire vor participa, în perioada următoare, la acțiuni de informare-educare în rândul turiştilor, dar şi la activități de instruire şi control în sensul respectării măsurilor de apărare şi stingere a incendiilor.

×