x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Soferul vinovat avea carnet doar de 15 zile

Soferul vinovat avea carnet doar de 15 zile

de Elena Stanciu    |    06 Aug 2005   •   00:00
Soferul vinovat avea carnet doar de 15 zile

Doi adolescenti si o femeie au murit, iar alte opt persoane au fost ranite, din care patru grav, intr-un accident de circulatie petrecut in Dej, pe care autoritatile locale il considera cel mai grav din ultimii 15 ani.

Soferul unei Dacii Solenza - care nu avea nici 20 de ani si detinea carnet de conducere de nici o luna - a intrat in depasire intr-o curba si, pentru a nu intra in coliziune cu un autoturism de teren care venea din sens opus, a tras de volan spre dreapta, izbindu-se astfel de o Dacia "Papuc" pe care voia sa o depaseasca. In urma coliziunii, Solenza a fost proiectata pe trotuar, unde a izbit trei femei, din care doua - mama si fiica - au murit pe loc. Apoi, autoturismul Dacia Solenza s-a rostogolit, lovind si un baiat de 12 ani care se juca in fata blocului si care a decedat in drum spre spital, precum si un barbat care isi schimba roata la masina pe marginea strazii. Acestuia i s-a amputat un picior in urma ranilor provocate de impactul cu autovehiculul.

In paralel, cealalta Dacie implicata in accident, in care se aflau cinci persoane, a ajuns pe contrasens, in urma tamponarii cu Solenza, si s-a lovit frontal de masina de teren, pasagerii suferind leziuni si fracturi. Surprinzator, cei trei pasageri ai Daciei Solenza au scapat cel mai usor din accident. In mod normal, acest articol s-ar opri aici, iar locul lui ar fi probabil in coloana de stiri dintr-un ziar. Insa accidentul care s-a petrecut la Dej este de fapt evenimentul care va marca definitiv viata a doi tineri, unul de 19, altul de 20 de ani, care nu s-au cunoscut niciodata.

SINGUR PE LUME. Mihai, care in accident si-a pierdut mama si sora, a ramas acum singur pe lume, tatal sau murind si el in urma cu doi ani. In ziua accidentului, baiatul se afla in Dej, abia intors de la Cluj, unde urmeaza cursurile unei facultati.

"Ce sa va zic... mama mea era in doliu. Acum sase luni a murit bunicul, tatal ei. Si acum doi ani, tata. Se chinuia sa ma tina la facultate. In dimineata aia se intorcea de la lucru, lucrase de noapte. Sora mea era eleva. Mergea pe a unspea. Avea vise mari. Ii placea engleza si chiar a castigat locul doi la olimpiada pe judet. Voia sa mearga la Bucuresti sa se faca jurnalista. Se straduia tare mult sa invete si anul asta a mers intr-o excursie la Sovata pe care a castigat-o cu o lucrare, in engleza, despre persecutarea femeilor. (...) De dimineata se intorceau amandoua acasa, ca si ea isi luase de lucru pe vara la firma la care lucra mama. Apoi le-am inmormantat cum m-a taiat capul si cum am stiut eu mai bine. M-au ajutat cu bani rudele si colegii", povesteste tanarul.

GURA TARGULUI. De altfel, chiar si Jurnalul National a fost sesizat de un cititor care spune ca "soferul, in varsta de 20 ani, este fiul unui mahar din Dej, tatal lui avand o firma destul de mare de constructii, numita Mihalescu, cred, dupa numele familiei. Imediat dupa accident, autorul a fost rapid luat de o masina si internat la psihiatrie pe motiv ca sufera cu nervii, de unde banuiesc ca o sa scape fara pedeapsa. Bineinteles ca, familiilor care au fost nenorocite, respectivul nu le-a acordat nici un ajutor material pentru inmormantari, ce sa mai zic de despagubiri".

Examen psihiatric? Nici o sansa!

Seful Biroului de Cercetari Penale din Dej, Mariana Ilies, a explicat ca nu exista nici o posibilitate ca pe autorul accidentului - Dewys-Ruben Mihalescu - sa-l faca cineva, eventual un medic, scapat. "El oricum va raspunde penal. Pe de alta parte, in acest caz nu este nevoie si nu va cere nimeni expertiza psihiatrica, care, oricum, daca se face, se face in momentul in care s-a produs accidentul", a declarat Ilies. La randul sau, comandantul Politiei dejene, comisarul-sef Aurel Muresan, a spus ca Dewys nu a fost internat la sectia de psihiatrie, ci i s-a facut un examen neurologic, deoarece a fost lovit la cap.

Cei doi spun ca exista infractiuni la care se cere examinare psihiatrica, dar nu este cazul tanarului sofer. "Acest examen se face doar daca exista indoieli cu privire la starea psihica a persoanei sau daca se stie ca sufera de vreo boala psihica. Dar nu este cazul aici. Si mai este un argument: Dewys si-a luat carnetul in urma cu o luna, moment in care i s-a facut si o evaluare psihologica", afirma comandantul Muresan.

Mariana Ilies afirma ca baiatul este ingrozit de accidentul pe care l-a provocat si de urmarile pe care va trebui sa le suporte. "Copilul e socat. Vreau sa va spun ca a aflat din ziare ca a omorat trei oameni, ca a bagat in spital alti opt si e constient de urmari. Nu mi s-a parut deloc un teribilist. Face parte dintr-o familie care are zece copii si in momentul accidentului mergea sa munceasca. Firma de constructii a fratelui sau avea o lucrare de reparatii la scoala din Ocna Dej. Si vreau sa va mai spun ca la un accident cu asemenea urmari nu se leaga nimeni la cap", spune seful Biroului de Cercetari Penale, ca raspuns la insinuarea ca Dewys ar putea scapa cu ajutorul unei expertize psihiatrice. "Pur si simplu a incercat o manevra si din cauza lipsei de experienta a provocat aceasta nenorocire. Pacat, tare pacat."

Cei doi politisti mai spun ca din primele cercetari reiese ca nici soferul Daciei "Papuc", pe care Dewys voia s-o depaseasca, n-a avut mai multa prezenta de spirit si n-a redus viteza. Potrivit politistilor, cand a observat ca Dewys intra in depasire in curba, soferul celeilalte masini n-a inteles pur si simplu ce voia acesta sa faca.

DISPERARE. Cazul celui mai grav accident petrecut in Dej in ultimii 15 ani se afla inca in curs de cercetare, iar potrivit Marianei Ilies, dosarul va fi trimis la Parchetul de pe langa Tribunalul Cluj in cursul acestei saptamani, dupa care vor fi urmate procedurile legale. Iar in legatura cu pedeapsa pe care o va primi Dewys nu se poate pronunta nimeni in afara judecatorului.

De asemenea, despagubirile civile vor fi stabilite in instanta.

Aceste fapte nu sunt insa decat o fateta a povestii. Alta fateta ar fi disperarea familiei acelui baietel de 12 ani care se juca in fata blocului, respectand probabil chiar povata parintilor, o alta - a barbatului care la 36 de ani a ramas fara un picior, doar pentru ca isi schimba roata masinii chiar pe traiectoria pe care a fost proiectata Solenza, sau a celei de-a treia femei, ranita grav, care a fost transportata de urgenta la Targu Mures cu un echipaj SMURD, sau chiar a celor care au suferit leziuni mai usoare, dar care si-au vazut moartea cu ochii.

Si nu in ultimul rand ramane pedeapsa pe care firea lucrurilor i-a aplicat-o deja autorului accidentului: aceea de a trai o viata apasat de gandul ca din vina sa au murit trei oameni...

NECLAR. Seful Politiei din Dej nu poate sa spuna acum cine este vinovat pentru moartea celor trei persoane

JUSTIFICARI
"Nu vrem sa discutam. Nu ca am avea ceva de ascuns, dar sa fie ceva concret... Sa vedem, nu stim ce-o sa fie. Suntem foarte stresati. Nu e adevarat ca l-am internat la psihiatrie. Multe lucruri se spun, inclusiv ca a fost baut" - Gabriela Mihalescu, sotia lui Adrian Mihalescu, fratele lui Dewys
×
Subiecte în articol: observator accident dewys