x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Soluţie pentru defavorizaţi

Soluţie pentru defavorizaţi

de Diana Scarlat    |    01 Aug 2009   •   00:00

Blocul Naţional Sindical (BNS), Consorţiul ABN şi Primăria Sectorului 4 al Capitalei au lansat ieri un proiect menit să vină în sprijinul persoanelor defavorizate. "Incubatoare de întreprinderi sociale" se va implementa în această vară cu fonduri europene, fiind "o încercare de a schimba atitudinea societăţii faţă de persoanele vulnerabile".



Proiectul vizează integrarea şi reintegrarea pe piaţa muncii a persoanelor provenind din grupuri sociale dezavantajate sau vulnerabile, prin înfiinţarea unor firme bazate nu atât pe profit, cât pe dezvoltarea de abilităţi şi recompensarea angajaţilor din profitul scos de acestea şi va fi implementat în Bucureşti şi Ilfov de către BNS şi ABN, cu sprijinul Primăriei Sectorului 4.

BENEFICIARI

Programul oferă un contact direct cu membrii grupurilor vulnerabile, antrenează experţi pentru consilierea persoanelor care vor să demareze o astfel de afacere, monitorizează şi asistă persoanele interesate pentru ca acestea să-şi dezvolte deprinderile şi educaţia necesară şi analizează posibilitatea externalizării, prin care întreprinderile sociale ar putea prelua anumite activităţi ale unor companii mari, cum ar fi catering, corespondenţă, curăţenie şi altele, a explicat Dumitru Costin în cadrul conferinţei de presă organizate ieri la sediul Primăriei Sectorului 4. Grupurile vulnerabile identificate pentru acest proiect sunt persoanele cu dizabilităţi fizice sau mentale, cele provenind din familii numeroase sau monoparentale, persoane aparţinând grupurilor etnice minoritare, persoane fără educaţie sau pregătire profesională, femei, dependenţii de alcool sau droguri, victime ale violenţei în familie, persoane afectate de boli care le influenţează viaţa profesională şi socială, imigranţi, refugiaţi, persoane care trăiesc din venitul minim garantat, persoane care trăiesc în comunităţi izolate, victime ale traficului de persoane şi persoane afectate de boli ocupaţionale.

"Incubatoare de întreprinderi sociale" este cofinanţat prin Fondul Social European (FSE), şi îşi propune să scoată indivizii dezavantajaţi din zona de asistenţă sau protecţie socială, din izolarea impusă de societate şi să-i reintegreze pe piaţa muncii, să îi ajute să obţină beneficii economice dezvoltându-şi abilităţile şi să le ofere o stabilitate socială. Programul are o durată de 18 luni, valoarea sa totală fiind de 400.000 de euro. Iniţiatorii proiectului vor participa luni, la sediul Ministerului Muncii, la o întâlnire cu reprezentanţii ministeriali, pentru a pune bazele unui cadru legislativ specific unui asemenea program.

×
Subiecte în articol: observator