x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Sorin Oprescu: “100 de şcoli rebilitate prin BEI, predate la cheie”

Sorin Oprescu: “100 de şcoli rebilitate prin BEI, predate la cheie”

de Iulia Barbu    |    21 Noi 2013   •   16:54
Sorin Oprescu: “100 de şcoli rebilitate prin BEI, predate la cheie”

Unităţile de învăţământ nu mai fuseseră reabilitate de zeci de ani, unele din 1960.
Sorin Oprescu, edilul Capitalei, a declarat, ieri, că proiectul legat de reabilitarea şcolilor prin programul BEI este aproape finalizat. Astfel, la 80 de şcoli, printre care şi Şcoala de Muzică şi Arte, lucrările sunt finalizate, iar la alte 19 au rămas de executat doar amenajările interioare. Aceste unităţi de învăţământ nu mai fuseseră reabilitate de zeci de ani, unele din 1960. Deşi, pe hârtie, programul de reabilitare a început în anul 2000, lucrările au început efectiv în 2008.
Programul de reabilitare derulat de Primăria Municipiului Bucureşti cu Banca Europeană de Investiţii are o valoare de 233,58 milioane de euro, din care 112,2 milioane de euro sunt bani proveniţi prin finanţarea BEI, iar 121,38 milioane de euro, la care se adaugă TVA, şi alte taxe, provin din surse locale. Totodată, prin acest program au fost finalizate şi 41 de săli de sport, bazinul semiolimpic care se construieşte la Şcoala nr. 311 fiind realizat în proporţie de 85 la sută.

Şcoli consolidate şi reabilitate
"Proiectul legat de reabilitarea şcolilor este aproape gata. Bucureştiul are în acest moment 100 de şcoli la cheie. De reţinut că aceste şcoli sunt în primul rând consolidate şi reabilitate, dar şi modernizate. Au laboratoare, cabinete, săli de sport, mobilier de ultima generaţie, echipamente de înalta tehnologie. Doar în 19 unităţi de învăţământ se mai lucreaza la finisaje şi la corpurile nou construite, procesul de învăţămând nefiind afectat" a spus Sorin Oprescu, după vizita la Şcoala de Muzică şi Arte nr. 3.
Clădirea Şcolii de Muzică şi Arte din strada Ştirbei Vodă nr.101 a fost construită în anul 1881, împreuna cu Biserica Sfântul Ştefan (monument de arhitectură din secolul XVIII), şcoala fiind inclusă în ansamblul " Cuibul cu Barza". Unitatea de învăţământ este formată din două corpuri de clădire, dintre care unul este nou construit. Şcoala are 24 de săli de studiu, trei săli de modelaj şi o sală de audiţie, iar în corpul nou construit vor funcţiona alte două săli de studiu, biblioteca şi arhiva, o sală de uscare a lutului şi o sală de expoziţii.
Valoarea lucrărilor desfăşurate la Şcoala de Muzică şi Arte a fost de 798.319,87 de euro. Şcoala a fost dotată cu instrumente muzicale.

Grădiniţă nouă în Sectorul 5
Sorin Oprescu a vizitat, ieri, şi Grădiniţa nr.73 din Splaiul Independenţei nr. 68, din Sectorul 5 al Capitalei. Primarul General a declarat că, după ce municipalitatea a câştigat procesul privind proprietatea imobilului, având în vedere că funcţiunea iniţială era cea de locuinţă, iar prin transformarea sa forţată ulterior în grădiniţă s-a obţinut un spaţiu impropiu pentru desfăşurarea acestei activităţi, fără spaţii suficiente care sa respecte condiţiile legale igienico-sanitare, s-a impus ca unică soluţie demolarea tuturor anexelor improvizate şi realizarea unei nou corp, perfect integrat construcţiei iniţiale cu subsol, parter şi două etaje. Grădiniţa a fost dotată cu mobilier, calculatoare, aparatură electronică, sistem de supraveghere, valoarea totală a investiţiilor fiind de 1.558.043,86 de euro.


×
Subiecte în articol: Sorin Oprescu reabilitare