x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Sorin Oprescu nu e de acord cu majorarea prețului la gigacalorie, propusă de RADET

Sorin Oprescu nu e de acord cu majorarea prețului la gigacalorie, propusă de RADET

26 Aug 2014   •   19:31
Sorin Oprescu nu e de acord cu majorarea prețului la gigacalorie, propusă de RADET

După analiza hotărârii de Consiliu inițiată de RADET București în urma deciziei nr.3506 a Autorității Naționale de Reglementare a Energiei, Primarul General, Sorin Oprescu a decis retragerea din dezbaterea publică a proiectului privind aprobarea tarifelor de transport și distribuție a energiei termice livrată prin puncte termice urbane de transport pentru consumatorii cu puncte termice proprii și a prețurilor locale medii de facturare a energiei termice pentru consumatorii non-casnici, practicate de RADET București.

Edilul a constatat că proiectul supus dezbaterii publice nu a fost avizat de Autoritatea Publică de Reglementare a Serviciilor Publice, care conform statutului, reglementează "stabilirea și asigurarea aplicării unor politici de prețuri în domeniul serviciilor energetice pentru stimularea echilibrată a producției, transportului și distribuției energiei".

Proiectul nu a fost supus unei analize a Consiliului Consultativ, care are în componență sa specialiști în domeniul energetic. Primarul General susține că este cu atât mai oportună reconsiderarea acestui proiect de hotărâre de Consiliu, cu cât constituirea Sistemului Integrat de Producere, Transport, Distribuție a Energiei Termice (SACET) este în ultima fază.

"Ținând cont că la ora actuală calendarul unificării dintre ELCEN și RADET se află în etapele finale, nu este justificată o discuție despre majorarea tarifului la transportul și distribuția energiei termice. În momentul în care va apărea o singură entitate, respectiv Sistemul Integrat de Producere, Transport, Distribuție a Energiei Termice (SACET) toate neconconrdanțele între deciziile autorităților naționale și ale celor locale vor dispărea. Municipalitatea va fi în măsură atunci să controleze tarifele, în beneficiul cetățenilor", a declarat Sorin Oprescu.

Precizăm că la acest moment prețul gigacaloriei este de 341 de lei, din care populația plătește circa 170 de lei, iar Capitala suportă prin subvenție de la bugetul local 171,18 lei, adică peste 50% din costul gigacaloriei. Subvenția acordată de Primăria Municipiului București pentru plata gigacaloriei a fost de 561,4 milioane de lei în anul 2011, de 526,8 milioane de lei în 2012 și de 487 milioane de lei, în anul 2013.  

×
Subiecte în articol: Sorin Oprescu