x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Spaniolii din Andaluzia vor să adopte în regim de urgenţă copii români

Spaniolii din Andaluzia vor să adopte în regim de urgenţă copii români

de Andreea Sminchise    |    10 Iul 2011   •   13:29

Prefectura Andaluziei demareaza in aceasta perioada procedurile pentru adoptia de copii romani aflati in abandon, in ciuda faptului ca intre Spania si Romania exista o conventie semnata in 2005, care interzice adoptia internationala a copiilor de nationalitate romana, sustine, intr-un articol publicat astazi, cotidianul spaniol "El Pais'. Procedurile au fost demarate la cererea Procuraturii, care considera de neeacceptat situatia celor 40 de copii romani abandonati in Andaluzia. Sunt copii ale caror familii nu au putut fi localizate si care, in virtutea acordului dintre cele doua state, sunt condamnati sa ramana intr-o situatie familiala instabila.

"El Pais' spune ca se va incepe cu cazurile cele mai urgente – trei sau patru bebelusi abandonati la nastere care, in cazul in care ar fi plasati la familii de asistenti maternali, ar trebui sa-si schimbe mediul la fiecare sase luni. Procurorul responsabil de protectia copilului din Andaluzia, Jose Rogelio Munoz, se arata satisfacut ca incep sa se gaseasca "modalitati de solutionare' a unei probleme care treneaza de mai mult de 5 ani si care preocupa responsabilii cu protectia copilului din toate regiunile.

"Aceste stiuatii, de plasament familial instabil care niciodata nu se poate termina cu adoptie sau internarea intr-o casa de tip familial pe toata durata copilariei sau adolescentei, implica dezvoltarea unor serioase carente afective', sustine Munoz intr-unul dintre memoriile sale, inclusiv in raportul procuraturii andaluze pe 2010.

Directia Generala pentru Copii si Familie din cadrul Procuraturii Andaluze a studiat propunerile Procuraturii si, de la inceputul anului, a inceput procedurile pentru procesele de adoptie. Pentru ca este vorba despre minori abandonati, adoptia se face la propunerea Prefecturii din Andaluzia si trebuie aprobata de un judecator de la tribunalul pentru minori si familie.

Adoptiile se vor derula urmand o serie de linii directoare pe care procurorii directiilor de protectie a copiilor din intreaga Spanie le-au elaborat la o reuniune din 2009. In primul rand vor fi vizati minorii de varste mici, abandonati, in cazul in care nu s-a putut identifica familia si nu au putut fi repatriati. In aceste cazuri urgente si exceptionale, procesul de adoptie este demarat numai dupa ce autoritatile lasa sa treaca o perioada de timp rezonabila in acord cu interesul superior al copilului, se arata in documentul cu concluziile intalnirii. Este vorba despre pastrarea minorului pe teritoriul Spaniei, sub protectia Prefecturii, si de incadrarea acestor cazuri in articolul 4 din acordul semnat intre Spania si Romania la 15 decembrie 2005, cu privire la situatia minorilor rezidenti in Spania.

Procurorii vor face un efort special pentru a informarea reprezentantelor diplomatice ale Romaniei, notificandu-le puncutal cu privire la toate procesele de adoptie care se initiaza si oferindu-le posibilitatea de a prezenta contra-argumente.

"Fiecare caz este diferit. Important este ca situatia a inceput sa se deblocheze pentru situatiile mai grave, care afecteaza minori cu varste de pana la 6 ani', spune procurorul andaluz. Teresa Vega, directoarea comisiei pentru minori si familie din cadrul consiliului pentru Egalitate si Bunastare Sociala explica faptul ca Romania permite adoptia unui minor numai in cazul in care exista o legatura de sange intre copil si adoptator, acest lucru dand nastere unor situatii complicate in cazul minorilor carora nu li se poate localiza nici o ruda. "Avem de-a face cu situatii in care mamele au renuntat la copii lor si ne-au lasat informatii false cu privire la identitatea lor, fapt care complica enorm cautarea parintilor si repatrierea', spune ea.

In sistemul de protectie al Prefecturii Andaluziei se afla in prezent 119 minori romani. Acesti copii au ramas sub tutela spaniolilor din diverse motive, precum abandonul, violenta in familie sau saracia. "El Pais' sustine ca in toate cazurile, Prefectura le cauta rudele, atat in Spania, cat si in Romania si incearca sa-i reintegreze in familie.

Problemele intervin atunci cand aceasta reintegrare nu este posibila. "Procuratura sustine ca acesti minori nu mai trebuie sa fie mentinuti intr-o situatie incerta si ca trebuie luate masuri definitive cu privire la situatia lor familiala cat mai curand, pentru binele lor', explica Teresa Vega. Ea a dat asigurari ca Prefectura mentine "relatii foarte bune' cu consulatul roman si ca, exact asa cum solicita autoritatile romane, autoritatile spaniole vor epuiza toate caile si metodele de a reuni copilul cu familia, inainte de a incepe procesul de adoptie. Chiar in acest moment, 13 minori cu varste de pana la 10 ani vor fi returnati familiilor, care au fost gasite. Reporterii cotidianului "El Pais' au incercat sa obtina un punct de vedere de la consulatul roman, pe care l-au contactat, insa autoritatile de aici nu dorit sa faca nici un comentariu.

×