x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Spectacol romănesc unic la Veneţia

Spectacol romănesc unic la Veneţia

de Tudor Cires    |    28 Dec 2007   •   00:00
Spectacol romănesc unic la Veneţia

Noaptea de Anul Nou la Veneţia aparţine... Romăniei. Spectacolul Fanfarei Savale din Zece Prăjini prefaţează prezenţa noastră la Carnavalul din 2008.

Extraordinar - Anul 2008 incepe bine pentru romăni


Noaptea de Anul Nou la Veneţia aparţine... Romăniei. Spectacolul Fanfarei Savale din Zece Prăjini prefaţează prezenţa noastră la Carnavalul din 2008.

Prin Institutul Romăn de Cultură şi Cercetare Umanistică "Nicolae Iorga" de la Veneţia, Ministerul Afacerilor Externe şi Ministerul Culturii şi Cultelor din Romănia organizează in Piaţa San Marco un spectacol extraordinar dedicat publicului veneţian şi miilor de turişti sosiţi din intreaga lume să treacă pragul Noului An in Serenissima. Pe o scenă special amenajată vor urca membrii Fanfarei Şavale ("Savale" - in turneele lor occidentale), formaţie originară din satul Zece Prăjini.

Despre fanfara din micul sat situat in estul Romăniei putem spune că, in această vară, cu sprijinul Institutului Cultural Romăn de la Londra, a reprezentat ţara noastră la Festivalul "Exhibition Road Music Day", din Anglia. Sunt, de altfel, mai bine de cinci ani de cănd fanfara din Zece Prăjini (una dintre multele existente in satul respectiv, recunoscut ca fiind localitatea cu cele mai multe fanfare din Romănia) promovează cu succes muzica lăutărească romănească pe continent, participănd la concerte live şi festivaluri de folk, jazz sau rock in Ungaria, Austria, Belgia, Franţa, Germania, Elveţia, Slovenia, Italia, Spania sau Slovacia. Albumul lor de debut (2003), intitulat "Speed Brass of the Gypsies", include 20 de piese şi aduce un spirit inovator in muzica fanfarelor lăutăreşti, combinănd mai multe stiluri de muzică tradiţională.

Spectacolul fanfarei din Zece Prăjini prefaţează un moment de asemenea incredibil: primarul Veneţiei va anunţa, oficial, in acest miez de noapte dintre ani, prezenţa Romăniei ca invitat de onoare la Carnavalul din 2008. In perioada 25 ianuarie-5 februarie, cele două ministere care organizează şi evenimentul din noaptea Anului Nou, impreună cu alte instituţii de cultură din ţară şi cu participarea IRCCU "Nicolae Iorga" din Veneţia, vor propune milioanelor de oaspeţi din cetatea lagunară mai multe manifestări de amploare, menite să arate faţa culturală a Romăniei.

×
Subiecte în articol: observator