x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Speranţă de viaţă, 68 de ani. Pensie, de la 70?

Speranţă de viaţă, 68 de ani. Pensie, de la 70?

31 Mar 2009   •   00:00

Dreptul la pensie al românilor va deveni doar o noţiune teoretică în contextul în care vârsta de pensionare ar putea fi crescută la 70 de ani, deşi speranţa de viaţă este de 68 de ani.



Potrivit Băncii Mondiale, deficitul din sistemul de pensii în Romania va trece de 5% din Produsul Intern Brut  până în anul 2020.   Pentru evitarea prăbuşirii fondului de pensii Banca Mondială recomandă majorarea vârstei de pensionare, aceasta normă urmând a fi introdusă treptat până în anul 2050.

Raportul dintre populaţia de peste 65 de ani şi cea cu varste cuprinse între 20 şi 64 de ani va creşte de la 23,6% în 2005 la 56,6% în 2050.

Recomandarea vine într-o totală contradicţie cu datele prezentate de Institutului Naţional de Statistică, conform cărora speranţa medie de viaţă în România e de 68 de ani, în cazul bărbaţilor şi de 75 de ani, în cazul femeilor.

În prezent, vârsta de pensionare pentru bărbaţi este de 65 de ani, iar pentru femei de 60.
antena3.ro

Marian Sârbu: Nu se va întâmpla nimic până în 2014
Ministrul Muncii, Marian Sârbu, a declarat, marţi, referitor la recomandările Băncii Mondiale privind ridicarea vârstei de pensionare peste pragul de 70 de ani până în 2050, că prevederile Legii 19/2001 privind pensiile rămân valabile şi că "nu se va întâmpla nimic până în 2014".

"Faţă de ce avem stabilit prin Legea 19/2001 nu se va întâmpla nimic până în 2014", a declarat Marian Sârbu.

Ministrul a adăugat că "orice guvern responsabil nu-şi poate face astfel de planuri decât pe termen mediu şi mic" şi că vârsta de pensionare trebuie stabilită cu mult timp înainte, astfel încât fiecare persoană să ştie din timp care va fi vârsta la care se va pensiona.

Marian Sârbu a susţinut că Guvernul britanic a făcut o propunere ca, până în 2044, vârsta de pensionare a bărbaţilor să ajungă la 68 de ani, dar că "astfel de lucruri nu sunt valabile pentru România".

În ceea ce priveşte o lege unică de pensionare, Sârbu a spus că nu au început discuţii în acest sens, specialiştii axându-se, deocamdată, pe legea unică de salarizare în sistemul bugetar, întrucât o lege unică privind pensionarea ar fi dependentă de cea privind salarizarea unică. 
Mediafax

×
Subiecte în articol: pană observator