x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Spitalul morții ar fi putut evita dezastrul. „Acest risc există şi pe celelalte secţii”

Spitalul morții ar fi putut evita dezastrul. „Acest risc există şi pe celelalte secţii”

de Diana Scarlat    |    16 Noi 2020   •   10:59
Spitalul morții ar fi putut evita dezastrul. „Acest risc există şi pe celelalte secţii”

Secția ATI a Spitalului de Urgență din Piatra Neamț nu avea aviz de funcționare de la ISU, nu avea alarmă împotriva incendiilor și degeaba avea aparatură nouă, pentru că instalaţiile de oxigen nu erau calibrate pentru debitele mari din această perioadă. Conducerea spitalului știa ce probleme erau la rețeaua electrică, dar nu s-au luat măsurile necesare pentru a preveni tragedia de sâmbătă seara. Multe dintre spitalele vechi din țară pot fi în aceeași situație, dar abia acum s-a autosesizat ISU și a anunțat controale.

 

Primele cercetări făcute la secția ATI a SJU Piatra Neamț arată că puternicul incendiu care a izbucnit sâmbătă seara a fost declanșat de un scurtcircuit la rețeaua de alimentare electrică a fabricii de oxigen. Reprezentanții ISU au declarat, în urma tragediei, că nici măcar nu s-au solicitat avize pentru securitate la incendiu, de către conducerea spitalului. Încă din 2016 a existat un raport al ISU care arăta că mai multe lucrări de modernizare s-au făcut fără a se solicita această avizare. Mai mult, s-a acceptat în continuare internarea pacienților, deși se știa că există probleme grave ale instalației electrice. Un electrician care a lucrat chiar pentru secția ATI a declarat presei că au mai fost probleme cu rețeaua electrică de acolo, dar nu s-au luat măsuri.

Instalațiile nu au fost supravegheate

Medicul Adrian Marinescu, de la Institutul Matei Balș din București, a precizat că în secţiile de Terapie Intensivă care se ocupă de pacienţii cu infecţii SARS-CoV-2 se lucrează la capacitate maximă, de câteva săptămâni. „Suprasolicitarea instalaţiilor de oxigen, în condiţii de pandemie, apare foarte frecvent. Este clar că orice sursă de flacără reprezintă un risc foarte mare de explozie. Aceste instalaţii de oxigen nu au fost calibrate pentru debite atât de mari. Acest risc există şi pe celelalte secţii”, a declarat medicul, adăugând că „de multe ori trebuie făcute şi intervenţii, astfel încât să se potrivească pentru necesarul din pandemie”. „Noi, la Institutul Matei Balş, asta am făcut”, arată dr. Marinescu.

 

Aceste instalaţii trebuie supravegheate în permanenţă, trebuie urmărite din punct de vedere tehnic, trebuie calibrate, în aşa fel încât să nu funcţioneze la capacitate maximă.

 

Managerului spitalului, Lucian Micu, a declarat că nu știe ce vechime avea instalația electrică din secția ATI. Abia acum se lucrează la documentație pentru renovarea a două etaje, dar pacienții au fost internați în continuare. Nimeni nu și-a pus problema că pot să moară oameni.

 

 

Peste 100 de nereguli a scos la iveală un raport al Inspecţiei ISU Neamţ, efectuat încă din anul 2016, după verificarea respectării normelor PSI în unităţile sanitare din Județul Neamţ. Cap de listă a fost Spitalul Județean de Urgență Piatra Neamț.

 

×