x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator STATISTICĂ SUMBRĂ - Ziua în care am depăşit resursele Terrei

STATISTICĂ SUMBRĂ - Ziua în care am depăşit resursele Terrei

26 Sep 2008   •   00:00
STATISTICĂ SUMBRĂ - Ziua în care am depăşit resursele Terrei

Ieri a fost ziua când pământenii au depăşit resursele pe care planeta le oferă într-un an.



Ieri a fost ziua când pământenii au depăşit resursele pe care planeta le oferă într-un an.

 Conform organizaţiei canadiene Global Footprint Network, în ziua de 25 septembrie s-a produs un eveniment care ar trebui să ne dea de gândit. Este vorba despre Global Overshoot Day, sau ziua în care am depăşit resursele pe care Pământul ni le oferă într-un an. Semnificaţia acestei zile este foarte importantă pentru ecologişti şi persoanele preocupate de conservarea mediului. Practic, între 1 ianuarie şi 23 septembrie 2008, populaţia Terrei a consumat toate resursele pe care natura le poate produce într-un an şi am intrat în stadiul de consum peste capacităţile de regenerare ale acesteia.

SIMBOL

Această “zi a depăşirii”, un simbol menit să atragă atenţia asupra caracterului limitat al resurselor terestre, a fost promovată de creatorii conceptului de amprentă ecologică. În cadrul Summit-ului Terra desfăşurat la Rio în 1992, oamenii de ştiinţă William Rees şi Mathis Wackernagel au propus o metodă permanentă de a măsura impactul activităţilor umane asupra ecosistemului. Acest sistem se bazează pe cuantificarea suprafeţelor productive biologic care sunt necesare pentru construirea şi susţinerea unor oraşe şi ale infrastructurii, pentru a furniza suficiente produse agricole şi surse de apă, precum şi suprafeţele de pădure de care avem nevoie pentru a absorbi reziduurile şi deşeurile civilizaţiei.

HECTARUL GLOBAL
Unitatea de măsură pentru a calcula amprenta ecologică a unui individ este aşa-numitul “hectar global”, unde capacitatea de producere şi absorbţie a deşeurilor corespunde mediei mondiale. Conform calculelor Global Footprint Network, nevoile umanităţii au început să fie mai mari decât capacitatea productivă a Pământului din 1986. În 1996, consumul depăşea cu 15% puterea de producţie a naturii, iar ziua de depăşire a căzut în luna noiembrie. În 2007, aceasta a căzut la 6 octombrie, iar, pentru anul viitor, predicţiile sunt la fel de pesimiste, ziua depăşirii urmând să fie la începutul lunii septembrie. Locuitorii din Arabia Saudită au cea mai mare amprentă ecologică, fiind cei mai mari consumatori de resurse globale – echivalentul a 12 hectare globale, urmaţi de americani, cu 9,5 hectare globale. Cel mai puţin poluatori locuitori ai planetei trăiesc în Bangladesh, Somalia şi Afganistan, aceştia având nevoie de mai puţin de jumătate de hectar global pe cap de locuitor. România se află exact la jumătatea acestui clasament.

×
Subiecte în articol: verde!