9 martie 2009
IZOLARE CLIMATICĂ
Ţările care se opun luptei împotriva încălzirii globale ar putea să rişte în viitorul apropiat izolarea internaţională, este de părere oficialul britanic Ed Miliband. Proaspăt întors de la Washington, unde a discutat chestiunea schimbărilor climatice cu omologii săi din administraţia Obama, Miliband a spus că America, în trecut unul dintre marii sceptici ai încălzirii globale, are acum o nouă viziune în ceea ce priveşte schimbările climatice. "Ca şi Marea Britanie, America doreşte mai mult ca niciodată ca în decembrie la Copenhaga să semnăm un nou acord global de mediu. Cei care se vor opune vor risca izolarea", a spus Miliband.
GUNOAIE ILEGALE
Numărul depozitelor ilegale de deşeuri din Tulcea a crescut în ultima perioadă, anunţă Agerpres. Conform directorului societăţii Servicii Publice Tulcea, Cezar Jipa, până în momentul de faţă au fost identificate şapte depozite ilegale de deşeuri. "Unul dintre ele, de exemplu, este pe terenul ADS, care, ca un bun proprietar, ar trebui să îşi facă gard şi să îşi apere proprietatea. Eu nu pot lua deşeurile de pe terenul respectiv, pentru că cheltuiesc banul populaţiei", a declarat Cezar Jipa.
CENTRALĂ NUCLEARĂ
Budapesta analizează în prezent posibilitatea de a construi a doua centrală nucleară sau de a o extinde pe actuala de la Paks, scrie ziarul Magyar Hirlap, citat de agenţia MTI. Ministerul Economiei a pregătit deja o strategie energetică pe termen mediu, care include o analiză detaliată a necesarului de materii prime, impactul asupra mediului, nevoile energetice ale Ungariei, investiţia potenţială şi necesitatea extinderii producţiei de energie nucleară. Organizaţia ecologică Energy Club protestează faţă de acest plan, insistând că la Paks se lucrează şi acum la înlăturarea urmărilor incidentului din anul 2003, când, în timpul curăţirii unor ţevi cu conţinut radioactiv, a fost eliberată în aer o cantitate semnificativă de gaz radioactiv.
ANALIZE SLABE
Capacitatea autorităţilor americane de a înţelege şi a prezice uraganele, secetea şi schimbările climatice de orice fel s-a degradat, susţin experţii de la Academia Naţională de Ştiinţe din Statele Unite. Potrivit acestora, principalii vinovaţi sunt cei care au decis reducerea costurilor destinate programelor legate de sateliţii lansaţi în spaţiu. Potrivit Washington Post, bugetul NASA a scăzut cu 30% din 2000 până în prezent, iar Administraţia Naţională pentru Studierea Oceanelor şi a Atmosferei nu are suficienţi bani pentru a iniţia primul său program legat de vreme şi schimbările climatice.
Citește pe Antena3.ro