x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Ştiri pe scurt

Ştiri pe scurt

13 Mar 2009   •   00:00

13 martie 2009



DE LA SAT LA ORAŞ
Profesorii din mediul rural se vor putea transfera la şcolile din oraş, iar cei din ciclul gimnazial vor avea posibilitatea să ţină ore şi la liceu, conform unui proiect de ordonanţă. Măsura ar face mai flexibilă mişcarea personalului didactic. Pentru a se transfera, profesorii trebuie să fi obţinut minimum nota 7 la concursul de titularizare sau la repartizarea guvernamentală, iar în acest ultim caz să fi urmat un curs de specializare în ultimii cinci ani. În prezent, Statutul personalului didactic nu permite transferul cadrelor didactice de la şcolile din mediul rural la cele din urban.

UBB ŞI MONTREAL
Universitatea "Babeş-Bolyai" (UBB) din Cluj-Napoca a încheiat un acord de cooperare cu Universitatea Montreal din Canada. Acordul este încheiat pe o perioadă de cinci ani şi prevede, printre altele, realizarea de schimburi de studenţi la nivel de masterat şi doctorat. Domeniile comune de colaborare cuprind studiile canadiene, matematica aplicată în economie şi administraţie, etica în afaceri, relaţiile interetnice, încălzirea globală, fizica materialelor, ştiinţele politice şi relaţiile internaţionale, ştiinţele juridice, studiile interculturale, filosofia antică, cinematografia, media. (Lacrima Andreica)

ESTUL, FĂRĂ STUDENŢI
Numărul locurilor bugetate în universităţile din judeţele Moldovei, raportat la numărul de locuitori, este mai mic decât în universităţile din alte zone ale ţării, atrage atenţia rectorul Universităţii "Ştefan cel Mare", Adrian Graur. Rectorul a declarat că în regiunea de est a ţării locurile bugetate în universităţi au o pondere de un loc la 500 de locuitori, în timp ce în centrul ţării ponderea este de un loc la 250 de locuitori, iar în sud - de un loc la 365 de locuitori. Graur a spus că astfel se explică faptul că forţa de muncă de aici migrează spre alte zone ale României sau spre ţări ale UE. (Mediafax)

JOBURI ÎN QUEBEC
Studenţii străini din Quebec vor putea să rămână în provincia francofonă canadiană pentru a lucra după ce îşi obţin diploma, a anunţat marţi premierul Quebecului, Jean Charest. "Unui student străin, care obţine o diplomă aici, i se va oferi un certificat de selecţie pentru a imigra în Quebec", a declarat Charest în cadrul discursului său de la sesiunea Adunării provinciale. "Quebecul găzduieşte anual circa 22.000 de studenţi străini. Numai unul din zece rămâne. Ne-am fixat obiectivul de a tripla numărul studenţilor străini care aleg să rămână în Quebec", a adăugat Charest. (Mediafax)

×
Subiecte în articol: scoala