x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Ştiri pe scurt

Ştiri pe scurt

04 Apr 2009   •   00:00

4 aprilie 2009



VIVAT ACADEMIA
Academicianul Victor Voicu este invitatul emisiunii VIVAT ACADEMIA, ce se difuzează astăzi la ora 15:00 la Antena 2. Academicianul vorbeşte împreună cu realizatorul Dan Constantin despre normele de admitere în Academie, confreeria semidocţilor care poate sufoca afirmarea tinerilor, neezitând să atace impostura din cercetarea ştiinţifică. De asemenea, el oferă dezvăluiri deosebit de interesante din culisele protecţiei populaţiei după explozia produsă la Cernobîl în 1986. Emisiunea poate fi urmărită în reluare mâine, începând cu ora 09:00, tot pe Antena 2.

MODIFICARE TRENURI

CFR Călători anunţă modificări în circulaţia a trei trenuri. Astfel, trenul accelerat 1677 în relaţia Bucureşti Nord (cu plecare la ora 22:30) - Mărăşeşti (sosire la ora 02:50) cu circulaţie numai în zilele de duminică se va anula. Trenul rapid 794 în relaţia Craiova (cu plecare la ora 05:00) - Bucureşti Nord (sosire la ora 07:56) se va anula numai în zilele de duminică, iar în restul zilelor va circula normal. Trenul rapid 798 în relaţia Craiova (cu plecare la ora 13:20) - Bucureşti Nord (sosire la ora 16:16) va circula doar duminica.

SE SCUMPEŞTE METROUL

Metrorex va majora, începând de mâine, preţul biletelor de călătorie. Costul unei cartele cu zece călătorii rămâne neschimbat. O cartelă pentru două călătorii va costa 2,5 lei, abonamentul lunar va costa 25 de lei, iar preţul cartelei pentru o zi va creşte la 5 lei. Abonamentele lunare pentru elevi şi studenţi vor costa 12,5 lei.

GAZ MAI IEFTIN
Premierul Emil Boc a anunţat vineri seara la Antena 3 că preţurtile la gazele naturale vor scădea cu 3% începând de la 1 mai. El a precizat că a fost informat în acest sens de către preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei. "ANRE a reuşit să ia o decizie foarte importantă, de a scădea preţul la gaz cu 3% de la 1 mai şi există această posibilitate de scădere a preţului gazului", a spus premierul Emil Boc.

CONTRIBUŢIE
Contribuţia de solidaritate de 90% aplicată la diferenţa de venit, care depăşeşte salariul preşedintelui României, va fi percepută şi în cazul pensionarilor care au pensii peste acest nivel. Măsura se va aplica dacă Guvernul va decide să introducă o astfel de contribuţie, a declarat la Antena 3 premierul Emil Boc. Conform datelor prezentate de şeful Guvernului, taxa ar urma să fie aplicată şi unui număr de 1.474 de pensionari care au în prezent venituri peste salariul preşedintelui, nu numai salariaţilor bugetari.

FĂRĂ TAXĂ LA SPITAL
Conducerea Spitalului Judeţean Satu Mare a desfiinţat taxa de vizită de 2 RON. De acum înainte, vizitarea pacienţilor se va face după programul stabilit, între orele 13:00-20:00. Fiecare pacient va putea avea maximum trei vizitatori pe zi. Vizitarea pacienţilor în afara programului se va putea face doar pe baza unui bilet de liber-acces într-o anumită secţie.

FOCAR DE OREION

16 elevi de gimnaziu din satul vasluian Butucărie s-au îmbolnăvit de oreion şi sunt acum izolaţi la domiciliu. Medicul de familie a fost amendat pentru că a anunţat acest lucru prea târziu la DSP. "S-a efectuat o anchetă epidemiologică, s-au dat recomandări, iar medicul de familie care supraveghează elevii respectivei şcoli a fost sancţionat pecuniar, pe motiv că nu a respectat sistemul informaţional. Primul caz a apărut la 10 martie", a declarat dr Luminiţa Costache, şeful DSP Vaslui. (A.I.)

TÂRG DE FLORII

Muzeul Ţăranului Român (MŢR) va găzdui, între 10 şi 12 aprilie, tradiţionalul Târg de Florii. Vor fi prezenţi meşteri din întreaga ţară ce îşi vor prezenta produsele specifice Paştilor: ouă încondeiate, icoane, pristolnice, scoarţe şi blide, lemn, ibrice de alamă, împletituri, ii şi alte cusături. Nu vor lipsi cozonacii, pasca, mierea, acadelele şi nuga, turta dulce şi kurtos kolacs. Târgul va fi deschis între orele 10:00 şi 19:00, iar preţul biletului de intrare este de 4 lei, iar redus - 2 lei (pentru elevi, studenţi, pensionari).

×
Subiecte în articol: observator