x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Ştiri pe scurt

Ştiri pe scurt

07 Apr 2009   •   00:00

7 aprilie 2009



GARDA DE MEDIU
Inspectoratul General al Jandarmeriei Române a încheiat ieri un Protocol de colaborare cu Garda Naţională de Mediu. Scopul principal al acestei colaborări este organizarea şi executarea în comun a unor acţiuni de prevenire şi combatere a faptelor de încălcare a prevederilor normelor de protecţie a mediului şi a celor din domeniul securităţii publice.
 
COD GALBEN

Ministerul Mediului a transmis ieri o avertizare  hidrologică - cod galben - către prefecturile Dolj, Mehedinţi, Olt, Teleorman din cauza depăşirii cotelor de atenţie ale fluviului Dunărea în aceste judeţe. Avertizarea va dura până la 15 aprilie la ora 16:00. Hidrologii au instituit încă de ieri codul galben de inundaţii pe sectorul Gruia - Zimnicea al Dunării, aşteptându-se ca nivelul fluviului să depăşească valoarea cotei de atenţie cu până la 20 de centimetri.

SALARII ÎNGHEŢATE

Profesorii vor rămâne cu aceleaşi salarii până la finalul anului sau vor suporta disponibilizări cu 5%, a anunţat ieri Aurel Cornea, preşedintele Federaţiei Sindicale Libere din Învăţământ. "Guvernul a stabilit să se facă o reducere în învăţământ de 20.000 de persoane sau să se îngheţe salariile. Eventual să se ajungă la un melanj între cele două. Nu vom accepta această curbă de sacrificiu, rămânem în divergenţe şi suspendăm negocierile", a spus Cornea. Autorităţile vor să reducă bugetul educaţiei cu 811 de milioane lei. (E.M.)

STRIGĂT DE AJUTOR

Asociaţia Nevăzătorilor din România cere sprijin pentru construirea Centrului Social şi de Reabilitare destinat persoanelor cu deficienţe de vedere, printr-un teledon, difuzat la 9 mai. În perioada 2 aprilie-17 mai se pot face donaţii de 2 euro trimiţând un SMS fără text la numărul 879, valabil în reţelele Vodafone, Orange şi Cosmote, sau apelând următoarele numere RomTelecom, 0900-90.02.92, pentru 2 euro, 0900-90.02.95, pentru 5 euro, şi 0900-90.02.90, pentru 10 euro.

UBB ACUZĂ GUVERNUL
Senatul Universităţii Babeş-Bolyai acuză guvernul că intenţionează să reducă mascat finanţarea universităţilor din România, prin reglementarea care stabileşte impozitarea cu 90% a veniturilor care depăşesc un anumit plafon. Este vorba de principiul solidarităţii pe care universitarii îl incriminează şi, susţin ei, ar trebui mai întâi adoptat bugetul şi asigurarea de bază a universităţilor şi abia apoi să se treacă la măsuri de solidaritate socială. (Lacrima Andreica)

VERIFICĂRI LA ARGEŞ
Aproape 5.000 de permise de conducere au fost verificate în judeţul Argeş. Prefectul judeţului Argeş, Marcel Proca, a precizat ieri că au fost verificate 4.966 de dosare şi până în prezent au fost depuse la Judecătoria Piteşti cereri pentru anularea a 106 permise. S-au mai găsit încă 55 de dosare cu probleme, în general legate de modul în care posesorii permiselor respective şi-ar fi obţinut reşedinţa în judeţul Argeş, pentru care e posibil să se ceară anularea în decursul acestei săptămâni. (Elly Cîrstea)

CE ACUZĂ VISA
Comisia Europeană (CE) acuză operatorul reţelei de carduri Visa de restricţionarea concurenţei între bănci prin tarifele practicate la tranzacţiile transfrontaliere, amaninţându-l cu aplicarea unor amenzi, potrivit Reuters. "Declaraţia de obiecţii reia punctul de vedere preliminar al CE că taxele multilaterale de interschimb afectează competiţia între bănci (...), cresc costurile de acceptare a cardurilor de către comercianţi şi în final preţurile pentru consumator", se arată într-un comunicat al executivului european. Peter Ayliffe, directorul general al Visa, a spus că acuzaţiile CE sunt legate de practicile anterioare ale companiei şi nu de metodele pe care le foloseşte în prezent. Visa a redus recent comisioanele percepute la tranzacţii transfrontaliere la o medie de 0,61%, faţă de 0,7% anterior, respectiv la 18 eurocenţi în cazul realizării de plăţi, de la 28 de eurocenţi. Autorităţile comunitare încearcă să sprijine creşterea economică prin comisioane bancare şi de tranzacţionare prin card mai mici. CE a renunţat, săptănmâna trecută, la acuzaţii similare la adresa Mastercard, după ce compania s-a angajat să reducă semnificativ comisioanele.(Mediafax)

×
Subiecte în articol: observator