x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Ştiri pe scurt

Ştiri pe scurt

08 Oct 2009   •   00:00

8 octombrie 2009



DEFECŢIUNE PE OTOPENI
Defecţiunea la sistemul de telecomunicaţii al Aeroportului "Henri Coandă" Otopeni a fost cauzată ieri de tăierea în trei locuri a reţelei de fibră optică. În urma defecţiunii, activitatea de check-in s-a realizat manual, fiind nevoie de mai mult de două ore pentru reparaţii. Purtătorul de cuvânt al aeroportului a precizat că, nefiind oră de vârf pentru traficul aerian, nu au fost înregistrate întârzieri mai mari de jumătate de oră. Deocamdată nu se cunosc cauzele exacte ale producerii acestei probleme tehnice.

MAI PUŢIN LA SĂNĂTATE
Programele naţionale de sănătate dedicate bolilor cronice trebuie să se descurce anul viitor cu sume mai mici cu 15% faţă de 2009. Anunţul a fost făcut ieri, în cadrul unei conferinţe de presă, de medicul Adrian Streinu-Cercel, noul secretar de stat din Ministerul Sănătăţii. Ministerul caută soluţii pentru acoperirea deficitului bugetar, una dintre metode fiind negocierea întârzierii plăţii utilităţilor pentru sistemul naţional de sănătate. (Magda Colgiu)

PRINŞI ÎN SPANIA
Doi italieni care sunt acuzaţi că l-au împuşcat pe românul Petru Bârlădeanu, ucis în mai, într-o staţie de metrou din Napoli, au fost arestaţi în Spania, potrivit TGCOM. Maurizio Forte (29 ani) şi Salvatore Forte (31 ani) fac parte dintr-un temut clan mafiot din Napoli. Românul Petru Bârlădeanu a căzut sub rafalele trase de mitralierele mafioţilor şi a murit în staţia de metrou Montesanto, sub privirile indiferente ale trecătorilor. (Carmen Pleşa)

PROCES ABANDONAT
Magistraţii instanţei supreme au renunţat ieri la un proces privind acordarea sporului de stres, rămas fără obiect după ce au primit banii. Judecătorii de la supremă au deschis procesul la Curtea de Apel Bucureşti, solicitând Ministerului de Finanţe plata salariilor pe lunile iulie şi august cu tot cu sporul de stres de 50%. Cum însă vineri angajaţii instanţei supreme şi-au primit aceste drepturi băneşti, procesul a rămas fără obiect. (Violeta Fotache)

ABUZ ÎN SERVICIU
Patru angajaţi din Administraţia Lacuri şi Parcuri sunt urmăriţi penal pentru abuz în serviciu. Ei au fost acuzaţi că, în 2007, au încheiat un contract cu o societate comercială privind furnizarea unui număr de patru ambarcaţiuni de agrement, în valoare totală de 380.000 de euro fără TVA, care nu respectau cerinţele legislaţiei în vigoare. Salariaţii instituţiei nu au consultat Autoritatea Navală Română aşa cum era normal.

AVERTISMENT UE
Comisarul european Viviane Reding a lansat ieri o serie de avertismente în ceea ce priveşte confidenţialitatea datelor personale pe Internet. Reding a propus ca motoarele de căutare să nu indexeze profilurile minorilor, a cerut o mai bună autoreglementare în cadrul reţelelor de socializare şi s-a arătat nemulţumită de publicitatea comportamentală. (Alexandru Rădescu)

×
Subiecte în articol: observator