x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Ştiri pe scurt

Ştiri pe scurt

09 Oct 2009   •   00:00

9 octombrie 2009



WEEK-END PERFECT!
Meteorologii au veşti foarte bune pentru sfârşitul acestei săptămâni. Temperaturile vor fi uşor mai scăzute decât ieri, cu maxime în jurul a 25°C -26°C. Chiar şi aşa, la Bucureşti va fi mai cald decât în mod obişnuit. Mâine, cerul va fi parţial noros, iar vântul va sufla slab şi moderat. La munte, cerul va fi temporar noros. Temperatura aerului va marca o scădere în zona Carpaţilor Orientali şi de Curbură, iar în restul zonelor montane variaţiile vor fi nesemnificative faţă de intervalul anterior.

TÂRGUL TRADIŢIILOR
La 10 şi 11 octombrie sunteţi aşteptaţi în Parcul Tineretului din Bucureşti pe platoul din spatele Palatului Copiilor, la cea de-a treia ediţie a Târgului Tradiţiilor. Anul acesta, târgul va aduce în prim-plan obiceiurile de toamnă din diferite zone ale ţării, reunind la standuri peste 100 de meşteri populari şi creaţii originale, produse din gastronomia tradiţională şi o gospodărie autentică românească din zona Argeş reconstituită. în fiecare an, prin intermediul acestui proiect, Fundaţia Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României îşi propune promovarea tradiţiilor autentice româneşti în spaţiul urban. Evenimentul este organizat în parteneriat cu Muzeul Ţăranului Român.

ŞEF NOU LA AVAS
Premierul Emil Boc a decis ca Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) să fie condusă de Aurel Popa, şeful Guvernului semnând deja decizia de numire. Noul şef al AVAS este membru PD-L. La sfârşitul săptămânii trecute, premierul Emil Boc a demis întreaga conducere a Autorităţii pentru Valorificarea Activelor Statului şi a decis ca atribuţiile de preşedinte al instituţiei să fie exercitate de Mircea Ioan Pavelescu, vicepreşedinte al AVAS şi al PD-L.

CREŞTE ŞOMAJUL
Rata şomajului înregistrat în luna septembrie a fost de 6,9%. Şomajul a crescut cu 0,3 procente faţă de luna august 2009 şi aproape s-a dublat faţă de aceeaşi lună a anului 2008, când era de numai 3,9%. Numărul total al şomerilor înregistraţi în evidenţele agenţiilor judeţene pentru ocuparea forţei de muncă a fost de 625.140 de persoane la sfârşitul lunii septembrie 2009. Cea mai mare rată a şomajului s-a înregistrat în judeţul Mehedinţi (12,8). Din totalul şomerilor înregistraţi la nivel naţional, 341.941 sunt indemnizaţi, iar 283.199 neindemnizaţi. (Diana Scarlat)

CERERI DE DEGREVARE
Judecătorii vor modificări legislative în regim de urgenţă pentru a nu mai fi obligaţi să participe la constituirea Birourilor Electorale. Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a decis ieri în şedinţa de plen că va cere oficial Birourilor Permanente ale celor două Camere ale Parlamentului să modifice legislaţia în regim de urgenţă, astfel încât magistraţii să fie degrevaţi de această activitate extrajudiciară. (Violeta Fotache)

LICITAŢIE PODURI
Administraţia Străzilor Capitalei dă peste două milioane de euro pentru lucrări de reparaţie capitală a patru poduri, licitaţia urmând să aibă loc la data de 23 octombrie. Cele patru obiective sunt podul Ciurel din Şoseaua Virtuţii, peste râul Dâmboviţa, podul Lac IOR din Strada Liviu Rebreanu, peste Lacul Titan, podul Tei-Toboc din Strada Petricani, peste râul Colentina, precum şi podul Timpuri Noi din Strada Nerva Traian, peste râul Dâmboviţa. (Monica Andrei Capatos)

×
Subiecte în articol: observator