x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Ştiri pe scurt

Ştiri pe scurt

10 Oct 2009   •   00:00

10 octombrie 2009



SFINŢIRE LA COTROCENI
Porţile Palatului Cotroceni vor fi deschise publicului mâine, între orele 8:00 şi 20:00, cu ocazia slujbei de sfinţire a bisericii reconstruite din curtea interioară. Accesul se va face începând cu ora 8:00 pe la poarta Leu din Bulevardul Geniului, pe baza unui document de identitate - buletin de identitate, carte de identitate, permis de conducere auto sau paşaport. Începând de mâine, biserica va rămâne deschisă publicului, fiind integrată în circuitul de vizitare al Muzeului Naţional Cotroceni, în regim de gratuitate.

VOTANŢI POZAŢI
Persoanele care vor vota în cele 86 de secţii speciale din judeţul Vaslui la alegerile prezidenţiale de la 22 noiembrie vor fi fotografiate la intrare sau vor fi înregistrate pe calculator cu camere web sau video. Decizia a fost luată vineri de prefectul judeţului Vaslui, Ciprian Iftimoaei, după ce s-a consultat cu reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Vaslui şi cu cei ai Serviciului de Transmisiuni Speciale, pentru a se preîntâmpina eventualele fraude electorale.

TV DIGITAL
La 1 decembrie va demara o campanie naţională de informare privind trecerea de la televiziunea analogică la cea digitală, a anunţat ieri Ministerul Comunicaţiilor. Conform hotărârilor în vigoare, până la 1 ianuarie 2012, transmiterea programelor tv în format analogic ar trebui să înceteze. Până la sfârşitul lui 2009, MCSI ar trebui să acorde primele două multiplexuri din cele şase disponibile. (Alexandru Rădescu)

REPRODUCERE LIBERĂ
Procedurile de reproducere umană asistată nu sunt afectate de ultimele prevederi legislative ale Ministerului Sănătăţii în domeniul transplantului. Prof. dr Adrian Streinu Cercel, secretar de stat în MS, a declarat că "unităţile sanitare pot efectua proceduri de inseminare artificială şi fertilizare in vitro ca şi până în prezent, singurele diferenţe fiind documentele justificative ce trebuie emise pentru decontarea acestora". (G. Matei)

GREVA PROFESORILOR
Profesorii afiliaţi Federaţiei "Spiru Haret" au decis, în urma referendumului organizat printre membri, să intre în grevă generală pe termen nelimitat, cel mai probabil de la 16 noiembrie. Celelalte sindicate din educaţie vor stabili săptămâna viitoare dacă se alătură colegilor de la "Spiru" la greva generală de la 16 noiembrie, după ce vor finaliza rezultatele propriilor referendumuri. (E.M.)

MAILAT, RELANSAT
Cazul Mailat a revenit în atenţia presei din Italia după ce Curtea de Apel din Roma a trimis ieri dosarul la Procuratură, pentru continuarea investigaţiilor "care nu au fost aprofundate". Judecătorii cer să se facă o anchetă pentru a-i descoperi pe cei doi complici ai lui Romulus Mailat, despre care a vorbit unul din martorii români de la proces. Astfel, la doi ani de la moartea Giovannei Reggiani şi după ce Mailat a fost condamnat prin sentinţă definitivă la închisoare pe viaţă, cazul "violatorul român" intră din nou în atenţia italienilor. (C.P.)

×
Subiecte în articol: observator