x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Ştiri pe scurt

Ştiri pe scurt

14 Oct 2009   •   00:00

14 octombrie 2009



GREVĂ LA METROU
În perioada 1-10 noiembrie, peste 4.300 de angajaţi ai companiei Metrorex vor declanşa grevă generală dacă nu li se aprobă majorarea salariilor cu 26%, potrivit declaraţiei preşedintelui Uniunii Sindicatului Liber Metrou (USLM), Ion Rădoi. "Contractul colectiv de muncă expiră la 1 noiembrie şi până la ora actuală nu am putut negocia cu Consiliul de Administraţie şi cu directorul general", a spus preşedintele Uniunii Sindicatului Liber Metrou (USLM), Ion Rădoi. (E.S.)

SFÂNTA PARASCHEVA
Astăzi este sărbătorită Sfânta Cuvioasă Parascheva, una dintre cele mai populare sfinte ale ortodoxiei în general şi de pe pământ românesc în special. Moaştele întregi ale sfintei sunt la Iaşi, dar fragmente de moaşte şi veşminte care au acoperit sfintele sale rămăşiţe se află şi în bisericile din ţară. Patriarhul Daniel participă la Sfânta Liturghie la biserica bucureşteană cu acest hram situată în bdul Nicolae Titulescu. Preşedinţia a anunţat că astăzi, de Sfânta Parascheva, la biserica de la Palatul Cotroceni va avea loc o slujbă religioasă. (Daniela Cârlea Şontică)

MUŞCAŢI DE CÂINI
În urma unui raport al Institutului "Matei Balş", de la începutul anului şi până la sfârşitul lunii iulie, în Bucureşti au fost muşcate de câini 9.178 de persoane, dintre care 7.500 de adulţi şi restul copii. Directorul Administraţiei pentru Supravegherea Câinilor fără Stăpân, Simona Panaitescu, a spus că din cei 103 câini testaţi, 38 erau infectaţi cu virusul leptospir, în acest sens concluziile fiind acelea că legislaţia trebuie schimbată, astfel încât, deşi sterilizaţi, câinii fără stăpân să nu mai poată fi întorşi pe stradă.

ANCHETĂ LA POŞTĂ
Fostul preşedinte al CA şi director general al Companiei Naţionale Poşta Română SA, Toader Mihai, şi alţi doi foşti directori al Poştei Emanoil Lepădatu, respectiv Andrei Marinescu, au fost trimişi în judecată. Ei sunt acuzaţi de semnarea a şase poliţie de asigurare, prin care instituţia a fost păgubită cu peste 4 milioane de euro. La încheierea acestor poliţe au participat în mod fictiv, ca intermediari, şi inculpaţii, Pintilie Neculai, Moisă Daniela (ca administratori ai SC CONTINENTAL ASIG SA şi SC PRONOVA SRL) şi Beşchea Lucian, beneficiind astfel în mod nelegal de suma totală de 6.944.765 de lei, reprezentând comisionul de intermediere.

PAŞAPOARTE ELECTRONICE
Termenul de punere în circulaţie a paşapoartelor electronice a fost prelungit de Guvern cu trei luni, până la 31 ianuarie 2010. Aceasta este a şaptea amânare, deşi Comisia Europeană a transmis României, în 2007, un avertisment pentru nerespectarea obligaţiilor UE privind documentele de călătorie. Amânarea termenului a fost decisă prin ordonanţă de urgenţă a Guvernului. Termenul a fost prelungit succesiv de la 1 ianuarie 2007 până la 1 noiembrie 2009, ca urmare a unor întârzieri în procesul de selectare a firmei care va realiza paşapoartele.

PROTESTE AMÂNATE
Sindicatele din educaţie amână protestele anunţate până la instalarea unui nou guvern. "În acest moment se schimbă radical datele problemei. Aşteptăm instalarea unui nou guvern, la fel cum aşteptăm decizia Curţii Constituţionale", a spus vicepreşedintele FSLI, Simion Hancescu. Preşedintele Federaţiei "Spiru Haret", Gheorghe Isvoranu, spune că protestele anunţate vor fi amânate până la instalarea unui "guvern viabil".

VÂRSTA DE PENSIONARE
Sindicatele au propus, la discuţiile de la Ministerul Muncii, ca vârsta de pensionare pentru femei şi bărbaţi să fie de 63 de ani. Ele au mai propus ca efectele accidentelor de muncă şi ale bolilor profesionale să fie plătite din fondul de risc. De asemenea, sindicatele propun ca vârsta de pensionare în cazul femeilor să poată fi redusă cu un an pentru fiecare copil născut, dar nu mai mult de trei ani.

ORDONANŢĂ RESPINSĂ
Senatul a respins ieri ordonanţa de urgenţă privind termenul în care Parlamentul trebuie să dea un răspuns la solicitarea preşedintelui de a organiza referendum. Ordonanţa prevede că Parlamentul are termen 20 de zile calendaristice pentru a-şi transmite punctul de vedere la solicitarea preşedintelui de a organiza un referendum la 22 noiembrie privind trecerea la Parlamentul unicameral.

×
Subiecte în articol: observator