x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Studenţii vor să intre în grevă generală dacă până la 1 octombrie nu li se dublează bursele

Studenţii vor să intre în grevă generală dacă până la 1 octombrie nu li se dublează bursele

de Veronica Micu    |    23 Sep 2008   •   00:00
Studenţii vor să intre în grevă generală dacă până la 1 octombrie nu li se dublează bursele

Învăţăceii dau Ministerului Educaţiei termen până pe 1 octombrie pentru dublarea burselor şi pentru rezolvarea problemei locurilor în cămine şi a decontării transportului, urmând să intre în grevă dacă revendicările nu vor fi soluţionate, au spus reprezentanţii Uniunii Studenţilor.

Învăţăceii dau Ministerului Educaţiei termen până pe 1 octombrie pentru dublarea burselor şi pentru rezolvarea problemei locurilor în cămine şi a decontării transportului, urmând să intre în grevă dacă revendicările nu vor fi soluţionate, au spus reprezentanţii Uniunii Studenţilor din România.

ULTIMATUM. Revendicarea privind bursele vizează majorarea bugetului alocat în acest scop astfel încât studenţii să primească lunar, minimum 600 de lei. Studenţii mai vor ca ministerul să se implice în rezolvarea problemei locurilor în cămine, în special pentru eliminarea corupţiei la cazare. Potrivit USR, în anul universitar 2008-2009, 40.000 de studenţi ai facultăţilor de stat, cu aproximativ 5.000 mai mulţi dacât anul trecut, nu vor avea locuri în cămine.
În privinţa decontării abonamentelor de transport, studenţii cer ca subvenţiile să meargă direct la regia aferentă. Dacă Ministerul Educaţiei nu va rezolva aceste probleme, studenţii se vor adresa premierului Călin Popescu Tăriceanu şi preşedintelui Traian Băsescu. Ministerul Educaţiei acuză însă Uniunea Studenţilor din România că nu cunoaşte Legea învăţământului şi nu face decât să ameninţe, în loc să caute soluţii alături de rectorii universităţilor, după ce studenţii au dat ultimatum pentru dublarea burselor şi rezolvarea crizei de locuri în cămine. Potrivit reprezentanţilor ministerului, cele trei revendicări ale studenţilor - majorarea burselor cu 100%, repartizarea locurilor în cămine printr-o procedură transparentă şi plata subvenţiilor de transport direct la regia aferentă - nu pot fi rezolvate, pentru că sunt nerealiste. În privinţa decontării abonamentelor de transport în comun, reprezentanţii ministerului reamintesc faptul că acest lucru s-a încercat în perioada guvernării PSD, când, însă, au apărut neînţelegeri între Ministerul Educaţiei şi regia de transport, din pricina întârzierii plăţilor.

×
Subiecte în articol: observator studenţii