x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator STUDIU:300.000 de morţi pe an din cauza încălzirii globale

STUDIU:300.000 de morţi pe an din cauza încălzirii globale

29 Mai 2009   •   00:00

Trei sute de mii de oameni mor anual din cauza efectelor schimbărilor climatice, se arată într-un raport al Forumului Umanitar Global, condus de Kofi Annan, fostul secretar general al Organizaţiei Naţiunilor Unite.



Potrivit documentului - primul raport de amploare despre impactul încălzirii globale asupra omului, Pământul se confruntă cu o adevărată "criză silenţioasă" în care sunt deja afectaţi sute de milioane de persoane.

În următorii 20 de ani vor avea de suferit 600 de milioane de oameni (marea majoritate din ţările în curs de dezvoltare), adică aproximativ 20% din populaţia actuală a lumii. Nouă din zece persoane devin victime din cauza "degradării treptate a mediului înconjurător". Circa 45 de milioane dintre cele 900 de milioane de persoane care suferă de foamete cronică sunt victime ale schimbărilor climatice, precizează raportul.

Pe de altă parte, numărul deceselor provocate de malnutriţia, diareea şi malaria generate de schimbările climatice îl depăşeşte cu mult pe cel al pierderilor de vieţi provocate de calamităţile naturale. Majoritatea deceselor - 99% - se înregistrează în ţările aflate în curs de dezvoltare, care se estimează că au generat mai puţin de 1% din cantitatea globală a emisiilor de gaze cu efect de seră.

"Schimbările climatice reprezintă cea mai mare provocare a timpurilor noastre la adresa umanităţii, provocând suferinţă pentru sute de milioane de oameni din lumea întreagă", a declarat Annan în timpul lansării, la Londra, a studiului. Documentul insistă asupra necesităţii ca la conferinţa ONU privind Clima (care se va desfăşura în decembrie la Copenhaga) ţările lumii ar trebui să ajungă la un acord "global, eficient, corect şi obligatoriu de aplicat" în privinţa schimbărilor climatice.

×
Subiecte în articol: verde!