Preşedintele Ungariei, Janos Ader, şi vicepremierul guvernului de la Budapesta, Zsolt Semjen, au participat, în calitate de pelerini, la procesiunea religioasă organizată sâmbătă la Şumuleu Ciuc, cu prilejul Rusaliilor catolice - informează Agerpres.
Pelerinajul de pe muntele Şumuleu, la care sunt prezenţi aproximativ 100.000 de oameni, este considerat cel mai mare de acest fel din Europa Centrală şi de Est.
Mulţi dintre pelerini au venit pe jos de la sute de kilometri, printre aceştia numărându-se şi fratele Krisztian, misionar voluntar pe lângă Ordinul 'Misionarele Carităţii', care a sosit joi seara la Şumuleu, după ce a parcurs aproape o mie de kilometri. Acesta a pornit către locul pelerinajului la mijlocul lunii martie, dintr-un sat de lângă oraşul Pecs, din Ungaria.
Preşedintele Ungariei, Janos Ader, împreună cu soţia sa, şi vicepremierul ungar, Zsolt Semjen, se află în vizită privată în România.
Procesiunea din acest an, cea de-a 446-a, se desfăşoară sub motto-ul 'Fericită eşti, tu, care ai crezut!' şi este preluat din Evanghelia după Luca.
Pelerinajul de Rusalii de la Şumuleu are o tradiţie de peste patru secole. În 1567, principele Transilvaniei, Ioan Sigismund, a încercat să le impună religia unitariană credincioşilor din scaunele secuieşti Ciuc, Gheorgheni şi Casin. Aceştia, adunaţi la Şumuleu sub conducerea preotului Istvan din Joseni, au pornit să înfrunte armata principelui. În acest timp, cei rămaşi la biserică - bătrânii, femeile şi copii - s-au rugat la statuia Fecioarei Maria să-i ajute pentru a-şi apăra credinţa. După respingerea atacului, împodobindu-şi steagurile cu crengi de mesteacăn, bărbaţii s-au întors la Şumuleu şi împreună cu ceilalţi s-au rugat Domnului şi Sfintei Fecioare, exprimându-şi astfel recunoştinţa pentru obţinerea victoriei.
În memoria acestui eveniment istoric, în fiecare an, în sâmbăta Rusaliilor, catolicii vin în pelerinaj la biserica Sfintei Fecioare Maria din Şumuleu-Ciuc, se roagă la statuia făcătoare de minuni, înconjoară în procesiune dealul Şumuleul Mic, iar la coborâre îşi împodobesc steagurile cu crengi de mesteacăn.