x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator "Mămică, ajută-mă să nu intru la puşcărie!". Metoda "Accidentul", aproape să facă o nouă victimă

"Mămică, ajută-mă să nu intru la puşcărie!". Metoda "Accidentul", aproape să facă o nouă victimă

de Mihaela Stănescu    |    27 Mar 2014   •   14:55
"Mămică, ajută-mă să nu intru la puşcărie!". Metoda "Accidentul", aproape să facă o nouă victimă

Sute de români au căzut victime metodei "Accidentul". Escrocii, care până de curând pretindeau că sunt avocaţi sau prieteni ai unor persoane care au probleme şi le cereau de urgenţă bani rudelor, au schimbat metoda susţinând că sunt chiar o persoană din familie (fiu, nepot etc).

Un astfel de caz a avut loc azi, 27 martie 2014. Mama (în vârstă de 63 de ani) unui băiat aflat în Timişoara a fost sunată pe telefonul fix. "Mămică, ajută-mă să nu intru la puşcărie", îi spune vocea gâtuită de la capătul firului. Femeia întreabă dacă este fiul ei, iar acesta îi răspunde că da, că a fost implicat într-un accident şi că nu poate să vorbească prea clar că este la poliţie.

În continuare, "fiul" îi spune mamei că trebuie să plătească 15.000 de lei dacă vrea ca persoana lovită cu maşina să renunţe la acuzaţiile împotriva lui. ''Câţi bani ai în casă? Am nevoie de 15.000 de lei că am lovit un copil pe trecerea de pietoni şi i-am rupt picioarele. Am convenit cu mama lui să-i dau banii ca să renunţe la acuzaţii. Dar să rămână între noi. Să nu mai spui la nimeni! Să nu îi mai agităm şi pe alţii'', spune hoţul. Când femeia panicată mai întreabă încă odată dacă este fiul ei, acesta îi închide telefonul.

A fost la un pas să pice în capcană. Norocul a făcut ca adevăratul fiu al femeii să sune în acel moment. Acesta i-a spus că este bine şi că nu a fost implicat în nici un accident.

Potrivit anchetatorilor, victima este aleasă din întâmplare, prin formarea unei combinaţii de numere din reţelele de telefonie fixă, ori după studierea şi obţinerea unui minim de date referitoare la membrii familiei, numele, locul de domiciliu sau reşedinţă al acestora.

Apelantul afirmă că este fiul (nepotul) potenţialei victime, susţine că a comis un accident rutier în urma căruia victima (în general un copil) este rănită grav. Motivează că are vocea schimbată din cauza emoţiilor sau rănilor, că se află la spital ori în arestul poliţiei. Conversaţia continuă prin intervenţia telefonică a ”avocatului”, al doilea infractor, care realizează instructajul şi care înşeală victima să depună banii din casă pe numele persoanei vătămete prin accidentul rutier, pentru ca aceasta să nu depună plângere.

Păcăleala este simplă şi nu necesită o documentare prea riguroasă din partea hoţilor. Sunt vizaţi părinţii mai în vârstă, cu copii plecaţi în străinătate sau care nu mai locuiesc cu ei şi se face de regulă prin telefonul fix, fiind sunt rugaţi de către aceştia să nu spună nimănui cele întâmplate.

Apelăm la persoanele care au rude apropiate ce se încadrează în profilul victimelor acestui tip de înşelăciune să ia legătura cu acestea şi să le prevină asupra modului de operare folosit de către infractori, pentru a nu cădea în plasa acestora.


×
Subiecte în articol: metoda accidentul