x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator TATA propune decorarea româno-americanului Horia Creţan

TATA propune decorarea româno-americanului Horia Creţan

04 Oct 2009   •   00:00

Alianţa Antidiscriminare a Tuturor Tăticilor - T.A.T.A. îi propune preşedintelui României decorarea românului Horia Creţan pentru eroismul de care a dat dovadă pe pământ american, atunci când a salvat un copil dintr-un incendiu în cartierul Bronx din New York.



Admirat de o lume întreagă pentru curajul său extraordinar, supranumit de presa americană BUNUL SAMARITEAN, compatriotul nostru a făcut un serviciu excepţional poporului român şi României. Tânărul Horia a demonstrat că românii sunt capabili de acte de eroism autentic şi sunt gata să-şi pună viaţa în pericol pentru a-şi ajuta semenii. Horia Creţan, eroul admirat astăzi nu numai de poporul american, nu este singurul român care s-a remarcat prin fapte excepţionale în ţară sau în străinătate. Tatăl maramureşean Dorel Indre, numit de presa iberică EROUL ROMÂN, a murit în Spania, după ce a reuşit să salveze de la înec un copil şi un turist german.

Braşoveanul Gheorghe Lala a dat dovadă de spirit civic ieşit din comun şi a fost împuşcat mortal când încerca să prindă un infractor înarmat, care jefuise o casă de schimb valutar. Ultimul, pentru curajul de care a dat dovadă, a fost decorat post-mortem de preşedintele României cu Ordinul Naţional "Serviciul Credincios", în grad de Cavaler.

Un jurnalist a afirmat atunci că românul Lala este un erou pentru că a făcut un gest gratuit, a încercat să ajute, deşi nimic nu-l obliga s-o facă, pentru că un impuls etic profund a învins instinctul de conservare. Aşa sunt eroii, fac gesturi de neînţeles care unora le pot părea imprudente. Decorarea acestui cetăţean a fost pe deplin justificată, iar preşedintele României are menirea să decoreze asemenea eroi în semn de recunoştinţă şi apreciere pentru spiritul civic şi curajul de care au dat dovadă, pentru a-i aduce în prim-plan pe cetăţenii care fac cinste imaginii României şi pentru a demonstra societăţii româneşti că nu duce lipsa de modele pozitive excepţionale.

Dacă legislaţia în vigoare, care impune condiţii de vechime şi de nivel de studii pentru cei care sunt decoraţi de preşedintele României, nu oferă un cadru optim pentru onorarea eroilor noştri, Alianţa T.A.T.A. va propune Parlamentului României să completeze cadrul normativ existent şi să instituie Ordinul "MERITUL CIVIC" destinat românilor care se remarcă prin acte de eroism şi prin spirit civic în timp de pace, care nu sunt cadre militare şi care nu sunt încadraţi în serviciul public.

Societatea românească are nevoie de modele pozitive, iar spiritul civic şi eroismul unor români trebuie apreciat, onorat şi prezentat opiniei publice, pentru a avea un rol educativ, pentru a influenţa mentalităţi şi pentru a-i inspira pe membrii societăţii.

Alianţa T.A.T.A. consideră că Ordinul "Steaua României" poate fi conferit deplin motivat eroului HORIA CREŢAN, mai ales în condiţiile în care foşti preşedinţi români au decorat personaje controversate, onorându-i nemeritat pentru merite inexistente. Poporul român are nevoie de eroi autentici, modele pentru societate, care să fie apreciaţi mai ales în timpul vieţii pentru faptele lor excepţionale. Preşedinte, Bogdan Drăghici

×
Subiecte în articol: observator