x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Tatăl, discriminat în abecedare. Alianţa TATA a sesizat CNCD cu privire la acest fapt

Tatăl, discriminat în abecedare. Alianţa TATA a sesizat CNCD cu privire la acest fapt

de Mediafax    |    25 Sep 2011   •   09:52

Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii (CNCD) a fost sesizat cu privire la faptul ca sunt discriminati tatii in abecedare, intrucat cuvantul mama are mai multe aparitii, iar pe tata il prezinta drept un parinte cu grad inferior.Alianta TATA a sesizat CNCD cu privire la faptul ca abecedarele autorizate de Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului (MECTS) discrimineaza tatal, prezentandu-l drept un parinte de rang inferior.
"TATA solicita Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii sa sanctioneze acest tip de discriminare si sa determine astfel MECTS sa modifice continutul manualelor pentru clasa I, pentru a pune in evidenta complementaritatea celor doi parinti si pentru a sublinia importanta egala a mamei si a tatalui in cresterea si educarea copilului. Noul Cod Civil, care va intra in vigoare la 1 octombrie 2011, reglementeaza de altfel custodia comuna, adica exercitarea in comun a autoritatii parentale de catre cei doi parinti si post-divort. Legislatia romana garanteaza egalitatea in drepturi a celor doi parinti", se arata intr-un comunicat de presa remis de Asociatie.
"In fapt, Alianta TATA a analizat cele patru abecedare autorizate de ministerul de profil si achizitionate din fonduri publice pentru «bobocii» din clasa I, acestea fiind manualele care predomina in scolile romanesti. Continutul acestora este evident discriminatoriu la adresa tatalui. Cuvantul «mama» (mamica, maica) are in total 108 aparitii pe 60 de pagini ale celor patru manuale, in timp ce «tata» (tatic) figureaza numai de 40 de ori si doar pe 19 pagini din totalul de 478 de pagini cat reprezinta insumate cele patru abecedare", arata sursa citata.
Totodata, arata asociatia, desi Ziua tatalui a devenit din 2009 sarbatoare nationala legala, abecedarele din septembrie 2011 (trei din cele patru) nu prezinta decat Ziua mamei, "Legea 319/2009 privind instituirea Zilei mamei si a Zilei tatalui are drept obiectiv tocmai asigurarea unui echilibru social si evidentierea importantei ambilor parinti in viata de familie si in societatea romaneasca si a egalitatii celor doi", noteaza sursa citata. Primele doua duminici ale lunii mai au devenit in ultimii doi ani Ziua mamei si a tatalui.
TATA considera firesc ca cele doua cuvinte sa fie mentionate pentru prima data in lectii consecutive, pentru a se elimina astfel discriminarea tatalui. De altfel, primele cuvinte rostite de bebelusi sunt mama si tata, "prioritar fiind insa ultimul de regula, pentru ca este mai usor de pronuntat".

×