Punctul de vedere al TBWA\Bucuresti, liderul consortiului care s-a clasat pe locul doi in licitatia internationala pentru crearea brandului turistic al Romaniei.
"TBWA\ a participat la intreg procesul de licitatie internationala pentru crearea bradului turistic al Romaniei si s-a calificat pana in etapa finala de selectie alaturi de asocierea THR - TNS, castigatoarea licitatiei, si de asocierea Saffron - Brandient. Asocierea condusa de TBWA\Bucuresti s-a clasat pe locul doi in etapa finala, in urma prezentarii ofertei financiare. Asocierea propusa de catre grupul nostru includea participarea GFK International ca partener de cercetare si a unei echipe multi-nationale de experti ai TBWA\Worldwide selectionati pe baza experientei si rolului in crearea de proiecte de branding national si turistic pentru Africa de Sud, Paris, Noua Zeelanda si Malaezia, a carei campanie de branding si comunicare "Malaysia, Truly Asia" este recunoscuta ca cea mai eficienta din ultimii ani, la nivel mondial", precizeaza compania intr-un comunicat de presa."Initial nu am dorit sa comentam activitatea castigatorului licitatiei la care am participat, dar ne simtim datori sa prezentam pozitia noastra, avand in vedere, atat solicitarile primite din partea presei, cat si faptul ca acest lucru a fost facut deja de catre Brandient ca reprezentant al celui de-al treilea consortiu finalist. TBWA\Bucuresti este parte a uneia dintre cele mai puternice companii de comunicare la nivel international, dar in acelasi timp este o firma romaneasca, cu management si angajati romani si cu pretentii financiare la nivelul industriei romanesti. Daca am fi indraznit vreodata sa prezentam, fie si celui mai mic si neexperimentat client din provincie, o identitate de brand ne-originala, am fi pierdut cu siguranta respectul si sustinerea acestuia. Intr-o astfel de situatie, in care, sa zicem, un angajat TBWA\ ar fi incercat sa profite de un moment de neatentie al sefilor sai si sa scape ieftin propunand in locul unei lucrari creative originale un mic plagiat comod, ne-am fi expus probabil unei rezilieri de contract, unui refuz de plata si chiar unui proces. Vedem acum ca suntem prea duri cu noi insine. Cat despre calitatea in sine a logo-ului propus, ne-am asteptat sa fim impresionati. Evident, nu suntem..." spune Cristian Munteanu, Managing Director TBWA\Bucuresti.
Alina Sîmpetru, consultant de strategie de brand si initiatorul proiectului de participare al consortiului TBWA\Bucuresti-GFK International: "Situatia jenanta in care s-a gasit numele Romaniei in ultima saptamana a fost o surpriza pentru toata lumea, si mai ales pentru intreaga breasla a specialistilor in comunicare. Nu stiu daca este mai greu de imaginat cum s-a ajuns la un produs lovit atat de tare de banalitate, sau cum pot exista reactii atat de vehemente din partea unei companii serioase care constata ca serviciile sale nu s-au ridicat la inaltimea asteptarilor, ca sa nu mai vorbim despre obligatii contractuale. Cred ca merita subliniat in acest context ca atat TBWA\ - GFK, cat si Saffron - Brandient aduceau avantajul, acum si mai vizibil in urma discutiilor provocate in ultima saptamana, de a include in echipele propuse o interfata de specialisti romani, care ar fi putut filtra cu mai mare eficienta, atat cerintele Ministerului Turismului, cat si propunerile expertilor straini respectivi. Ar fi multe de spus aici despre competenta, despre responsabilitate sau despre satisfactia muncii atunci cand ai sansa de a-ti face meseria pentru un produs care nu e altceva decat o tara, sau chiar propria ta tara.
Acum insa este important ce se va intampla mai departe. Avem, se pare, o identitate de brand asa cum este ea (a avea un brand este altceva si vom vedea daca avem cu adevarat unul abia peste cativa ani) si incepem sa o comunicam. Poate exemplul acestei prime etape de cercetare si branding sa convinga ministerul ca exista o reala nevoie de consultare specializata si chiar de consultari publice, inainte de a face pasi importanti, cum ar fi stabilirea unor directii de investitie financiara pe urmatorii doi ani, respectiv cei 74 de milioane ramasi. De curand am auzit mentionat faptul ca noua identitate de brand a turismului romanesc va fi disponibila gratuit oricui doreste sa o descarce de pe site-ul ministerului pentru a putea fi folosita. Pare un detaliu, dar de fapt este un lucru foarte important, ce merita o discutie separata si serioasa. Conditiile de utilizare a brandului nu ar trebui sa includa gratuitatea ca obligatorie ci, dimpotriva, ar putea sa urmareasca chiar aducerea de fonduri suplimentare la bugetul de stat. Ar trebui stabilite atat criterii ce tin de reprezentarea identitatii de brand si mesaj, dar si de calitate si tip de produse, suport, samd. Ar fi foarte interesant de stiut care sunt aceste criterii, cine le urmareste, cine e pregatit sa monitorizeze si, eventual, sa penalizeze utilizatorii comerciali ai identitatii de brand turistic al Romaniei in cazul incalcarii lor. In jurul nasterii unui brand se pot intampla foarte multe accidente greu de reparat ulterior si - la fel de important - se pot rata extraordinar de multe ocazii (vezi lansarea la Shanghai cu componenta inexistenta de prezentare in tara). Nu este deloc momentul sa ne pripim, sa bifam lucruri contra-cronomentru si sa ne bazam doar pe faptul ca, oricum ar fi, este bine ca aceste lucruri se intampla. Ne trebuie un brand turistic, ne-ar trebui poate si mai mult unul national, dar nu orice si nu oricum." concluzioneaza Alina Sîmpetru.
TBWA\Bucuresti este biroul din Romania al TBWA\Worldwide, parte a Omnicom Group Inc. Prezenta cu 258 de birouri in 77 de tari, reteaua TBWA\ numara peste 11.000 de angajati in intreaga lume. In Romania, reteaua TBWA\ este prezenta de peste 12 ani, oferind servicii de comunicare integrate pentru clienti internationali si locali.