x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Tehnologie pentru nevăzători

Tehnologie pentru nevăzători

de Diana Scarlat    |    05 Oct 2009   •   00:00

Asociaţia Nevăzătorilor din România organizează miercuri o expoziţie de aparatură pentru persoane cu deficienţe de vedere.

Dispozitive speciale vor putea fi testate la sediul Autorităţii Naţionale pentru Persoanele cu Handicap din Strada Căuzaşi nr. 26, Sector 3, aceasta fiind prima expoziţie de aparatură pentru nevăzători din ţara noastră.

OPORTUNITĂŢI.Pentru a deveni egali cu semenii lor fără probleme de vedere şi pentru a avea aceleaşi şanse la adaptarea socială, învăţământ şi încadrarea în muncă, nevăzătorii pot folosi tehnica de ultimă oră: computere pentru deficienţii de vedere, dotate cu sintetizator de voce, cu sistem Braille, lector şi sunet, programe Jaws şi Supernova Screen reader, care fac să funcţioneze sintetizatoarele de voce şi instrumentele Braille.

De asemenea, programe pentru persoanele cu defecte de vedere, Magic i Lunar pentru imagine mărită pe ecran, EMI - telefoane cu voce mobile sau accesate cu ajutorul palmtopurilor: Mobile Speak, Pocket Hal şi Mobile Speak Pocket, instrumente lector: Multilektor - seturi pentru computer specializate în citirea informaţiei în mod normal inaccesibilă nevăzătorilor.

Toate acestea şi alte produse foarte utile, precum agende Braille cu voce PAC Mate ­ asistent electronic pentru nevăzători care ajută la citirea cărţilor, Word, Excel, calculator inginerial, muzică, Internet, aparate de mărit, lupe portabile Compact, Monomouse, Traveler, Clearnote, aparate de uz casnic cu sintetizator de voce şi altele se vor putea proba miercuri în cadrul expoziţiei din Strada Căuzaşi nr. 26, la sediul ANPH. Expoziţia este organizată cu sprijinul Freedom Scientific din SUA şi Altix din Polonia.

×
Subiecte în articol: observator