x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Terenurile MapN - Becali si Babiuc, incolonati la DNA

Terenurile MapN - Becali si Babiuc, incolonati la DNA

de Violeta Fotache    |    17 Iun 2006   •   00:00
Terenurile MapN - Becali si Babiuc, incolonati la DNA

Dupa ce erau sa scape "la mustata" de urmarirea penala, Gigi Becali si "greii" din Armata Romana care l-au ajutat la schimburile de terenuri au ajuns in vizorul DNA. Infirmand "SUP"-ul, generalul Dan Voinea a descoperit fapte de coruptie.

Cazul in care autoritatile judiciare se chinuie de cativa ani buni sa afle adevarul despre schimburile de terenuri dintre Gigi Becali si Ministerul Apararii Nationale a intrat de ieri intr-o noua etapa. Dosarul a fost trimis la Directia Nationala Anticoruptie pentru a fi cercetate faptele de coruptie "care au facut posibile schimburile de terenuri", in urma carora s-ar fi creat un prejudiciu estimat la mai mult de un milion de euro. La 2 iunie 1999, Gigi Becali a primit de la armata 20,9 hectare in zona Baneasa-Pipera, in schimbul unui teren de 21,5 ha in satul Stefanestii de Jos, Ilfov. Diferenta de pret in favoarea lui Becali ar fi fost de aproximativ 3,3 milioane de dolari.

VILE LA VERIFICAT. Surse judiciare ne-au declarat ca, in urma operatiunilor facute, Ministerul Apararii nu a intrat "efectiv" in posesia terenului dat la schimb de Gigi Becali, acesta "apartinand altor persoane". In plus, anchetatorii au cerut sa fie verificate si constructiile de vile pe terenul din Pipera, preluat de finantatorul Clubului Steaua, existand "suspiciuni de coruptie in legatura cu schimburile.

CAP DE AFIS. Anchetarea afacerilor cu terenuri derulata intre omul de afaceri Gigi Becali si capi ai Ministerului Apararii Nationale a fost demarata in august 2001, dupa dezvaluirile de presa. Primele cercetari au tinut destul de mult, fara sa se ajunga la o inculpare. In aceasta legislatura ancheta a fost reluata, o pleiada de generali de armata fiind audiati de procurorii militari, alaturi de Gigi Becali. In iulie 2005, procurorul de caz, Silvestru Boeru, a inceput urmarirea penala pentru abuz in serviciu contra intereselor publice, in forma calificata fata de zece persoane cu functii in cadrul Armatei, la vremea perfectarii schimburilor de terenuri. Printre acestia se afla ex-ministrul Victor Babiuc (foto stanga) si generalii Dumitru Cioflina (foto dreapta), Constantin Stanasila, Popa Florentin, Sandulescu Ion, Bucse Gheorghe. Becali a fost acuzat de complicitate la abuz in serviciu. In mai anul acesta procurorul de caz a hotarat insa sa dispuna scoaterea lor de sub urmarire penala.

SCHIMBUL I
"Noi, comisia compusa din Becali Gheorghe si general de brigada Constantin Stanasila, lt. col. Marinescu Gheorghe, lt. col. Costache Cristea, lt. col. Miscoci Dumitru (…)", asa incepe minuta primului schimb de terenuri efectuat intre MApN si cel care avea sa devina "latifundiarul" Gigi Becali. Minuta a fost incheiata la 19 iunie 1996 chiar la sediul UM 02523 Bucuresti si prevedea ca ministerul sa-i dea lui Becali 10 ha de teren in Bucuresti-Baneasa (din cazarma 2949), la Soseaua Erou Iancu Nicolae. In schimb, MApN era de acord sa primeasca tot 10 hectare la Stefanesti. (V. F.)
×
Subiecte în articol: observator gigi becali gigi becali