x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Tezaurul Muzeului Literaturii, mutat la Casa Presei

Tezaurul Muzeului Literaturii, mutat la Casa Presei

08 Aug 2014   •   17:33

Muzeul Naţional al Literaturii Române (MNLR) se află, de vineri, în plin proces de relocare a tezaurului pe care îl deţine, operaţiunea de transfer a obiectelor de patrimoniu din imobilul de pe bulevardul Dacia într-un spaţiu din Casa Presei Libere având loc sub paza Jandarmeriei.
Mutarea tezaurului va continua în weekend, colecţia conţinând peste 300.000 de piese de valoare inestimabilă: manuscrise, cărţi vechi şi rare, mobilier şi obiecte personale aparţinând marilor scriitori români, lucrări plastice, fotografii.

Necesitatea mutării MNLR din sediul situat în bulevardul Dacia a fost generată de predarea imobilului către proprietarul de drept, Mihai Sturdza.

Spaţiul special pus la dispoziţia MNLR pentru depozitarea bunurilor de patrimoniu ale acestei instituţii naţionale de cultură este situat la Casa Presei Libere, în corpul de clădire în care îşi avea sediul, la înfiinţare, redacţia ziarului Gândul.

Municipalitatea Capitalei anunţa, pe 13 iunie, că tezaurul din MNLR va fi mutat în Casa Presei, în spaţiul administrat de CNI Coresi, şi că vor fi făcute demersuri pentru identificarea unui imobil adecvat funcţionării muzeului. 

MNLR a primit la începutul lunii iulie, printr-o hotărâre a CGMB, aproape 900.000 de lei pentru mutarea din clădirea situată în bulevardul Dacia şi în care funcţiona de aproape jumătate de secol.

Muzeul a fost înfiinţat pe 1 iunie 1957, la iniţiativa şi sub conducerea istoricului şi criticului literar Perpessicius. Din anul 1967, a funcţionat în sediul din bd.Dacia nr.12, un rol decisiv în obţinerea acestei locaţii avându-l Tudor Arghezi.

×