x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Timisoara -"Fasia Gaza", tara nimanui

Timisoara -"Fasia Gaza", tara nimanui

12 Oct 2004   •   00:00
Timisoara -"Fasia Gaza", tara nimanui

O simpla constructie neautorizata de pe Strada Brancoveanu din Timisoara, cunoscuta de banateni sub numele de "Fasia Gaza" din cauza numarului mare de bazare arabesti, a scos la iveala o harababura de nedescris in ceea ce priveste taxele si impozitele datorate municipalitatii.

TIBERIU KISS

In urma cu mai bine de trei luni, o societate patronata de sirianul Nidal Cheikh Asad a cerut Primariei Timisoara autorizarea unei constructii pe strada Brancoveanu. Pentru ca dosarul avea o serie de "lacune legislative", Directia de Urbanism a refuzat sa fie de acord cu ridicarea bazarului, motivand, printre altele, "necesitatea asigurarii a 100 de locuri de parcare". In ciuda neautorizarii si chiar daca avea prevazute in plan doar... 97 locuri de parcare, sirianul a inceput sa construiasca ca si cand nimic nu s-ar fi intamplat! Evident, inspectorii Primariei Timisoara s-au sesizat si l-au amendat, in doua randuri, pe Nidal Chekh Asad, dispunand sistarea imediata a lucrarilor. Totusi, sirianul si-a vazut mai departe de viata lui, pana in momentul in care s-a ales cu o plangere penala din partea juristilor municipalitatii. Daca lucrurile s-ar fi oprit aici ar fi fost nemaipomenit de bine pentru toata lumea.

STUPOARE GENERALA. Cert este ca, in timp ce completau procesele-verbale de amenda pe numele lui Nidal Cheikh Asad, inspectorii in constructii ai Primariei Timisoara au constatat ca sirianul nu este singurul care se face vinovat de... "nesimtire urbanistica". Mai exact, angajatii Directiei de Urbanism au fost socati sa constate ca alte trei imobile, care gazduiesc bazare cu sute de spatii comerciale, functioneaza, de ani buni, fara nici un fel de autorizatie! Da’ nici una! Si asta nu-i nimic! Socul cel mare a venit abia cand angajatii Primariei Timisoara nu au putut sa stabileasca, sub nici o forma, cine plateste impozite pe acele cladiri si terenuri, pentru simplul motiv ca bunurile respective... nu exista in evidentele financiare ale municipalitatii! Ironia face ca singurul lucru pentru care cineva s-a sinchisit sa plateasca o bruma de impozit la cele trei adrese sa fie... un camion de o tona!

IMPERIUL CONTRAATACA. Evident, cel mai uimit de aceasta situatie, mai mult decat bizara, a fost Adrian Bodo, directorul Directiei Economice din cadrul Primariei Timisoara. Suparat ca bugetul municipalitatii a fost vaduvit, ani in sir, de miliarde bune de lei, "contabilul-sef" a jurat razbunare! Numai ca, inainte sa apuce sa ridice bagheta magica a autoritatii publice, sirianul Nidal Cheikh Asad a scos asii din maneca! Mai exact, patronii bazarelor l-au pleznit peste nas pe directorul economic cu... declaratii de impunere, inca din anul 2000! Ceea ce inseamna ca arabii sunt contribuabili onesti la bugetul local! Eh, acum se ridica intrebarea: daca bazarele sunt cu plata la zi a impozitelor pe terenuri si cladiri, existand documente certe in acest sens, atunci cum de declaratiile de impunere ale acestora nu se regasesc in baza de date a Primariei Timisoara? Si totusi, unde s-au dus banii? Nimeni nu stie!

PRIETENII STIU DE CE… Suparat pe aceasta debandada, primarul Gheorghe Ciuhandu a dispus de urgenta lamurirea situatiei si localizarea exacta a fondurilor care au intrat in bugetul municipalitatii din plata taxelor de pe "Fasia Gaza". Actiunea in forta a primarului Ciuhandu pare mai mult un joc de picioare decat un stop pe piept, atata timp cat arabii se jura ca unul dintre subordonatii edilului Timisoarei, cunoscut sub numele de "Taxatorul", stie exact ce se intampla si care este miza acestui scandal. "Nimeni nu face nimic si toata lumea de aici stie de ce. In cadrul Primariei exista un functionar mare, la care unul de-al nostru ii face tot soiul de servicii financiare. N-avem treaba nici macar cu politistii. Astia vin "in control" doar inainte de a pleca in concediu sau in perioada sarbatorilor. La fel fac cam toti functionarii publici, mai putin cei de la Garda Financiara, care, dupa arestarile din primavara, s-au cam speriat", povesteste un comerciant de pe strada Brancoveanu.

INGRIJORAT

"Fenomenul "Fasia Gaza" este unul ingrijorator. Am crezut ca, daca le facem control la sange si le dam amenzi usturatoare, arabii se vor speria si vor declara adevarata chirie pe care o platesc pe spatii" - Ionel Olari, comisar-sef Garda Financiara Timis

PARADIS FISCAL

Inca din 1992 zona Brancoveanu din Timisoara a devenit un adevarat centru comercial pentru oamenii cu posibilitati financiare ceva mai reduse. Un calcul estimativ, facut de angajatii Directiei de Finante Timis, scoate in evidenta faptul ca un singur bazar de pe "Fasia Gaza" scoate anual undeva in jur de un milion de euro bani negri, prin declararea subevaluata a chiriilor si prin activitatile comerciale bazate pe facturi fiscale false. Daca tinem cont ca pe Strada Brancoveanu exista cel putin cinci astfel de centre comerciale mari si alte cateva mai mici, ajungem la concluzia ca suma care trece pe sub nasul autoritatilor publice se ridica undeva la 300 miliarde de lei anual. Toata lumea cunoaste fenomenul "Fasia Gaza", dar putine organe de control s-au incumetat sa-l starpeasca. Institutiile publice au mimat "controale inopinate" si s-au multumit sa faca figuratie! Sau, vorba arabului nostru, sa "calce" Fasia doar inainte de concediu.
×
Subiecte în articol: observator timisoara primarie