x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Toate-s vechi şi nouă toate!

Toate-s vechi şi nouă toate!

19 Oct 2008   •   00:00
Toate-s vechi şi nouă toate!

Peste 60 de meşteri din toată ţara au adus cu ei în Capitală sute de articole de artizanat. O porţie bună de tradiţie, cu savoare de turtă dulce şi muzică autentică. 



Peste 60 de meşteri din toată ţara au adus cu ei în Capitală sute de articole de artizanat. O porţie bună de tradiţie, cu savoare de turtă dulce şi muzică autentică.  


Evenimentul a fost organizat de Fundaţia Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României, în parteneriat cu Muzeul Ţăranului Român şi Primăria Sectorului 1. Încă de ieri, Piaţa Revoluţiei din Bucureşti a fost locul unde s-au adunat sute de persoane dornice să admire sau chiar să cumpere produse tradiţionale ale meşterilor români. Iubitorii de produse unice, făcute cu gust şi pricepere din materiale naturale, au avut de unde alege. Din "oferta tradiţională" au făcut parte vase de lut, icoane pe sticlă, cu amprente locale, din diverse zone etnologice ale ţării sau covoare cu motive populare. Nici consumatorii de produse bio nu au fost neglijaţi. Alimentele tradiţionale, cum ar fi mierea sau polenul, au avut câteva standuri rezervate. La fel, doamnele au putut alege, din cosmeticele naturiste, cremele pentru faţă, şamponul sau gelul de duş cu diverse arome şi din diverse plante consacrate în cultura tradiţională sau au putut opta pentru multe alte oferte de acest gen. Turta dulce şi cozonacul au avut mulţi "adepţi" printre cei mici, dar şi printre cei mari, acestea reprezentând pentru mulţi "gustul copilăriei".

"POMUL VIEŢII". Unul dintre locurile mult vizitate de bucureşteni sau de turişti în cadrul Târgului Tradiţiilor a fost standul covoarelor olteneşti, împodobite cu motive ca "pomul vieţii", cu reprezentări ale vârstelor omului sau cu simbolurile celor patru anotimpuri. Jucăriile din lemn de diverse forme au încântat copiii, dar şi părinţii sau bunicii, care şi-au amintit de uliţa satului. Cu toate acestea, la Târgul Tradiţiilor au fost aduse şi produse pentru gospodărie adaptate gastronomiei actuale, cum ar fi vasele din lemn "speciale pentru cartofi, ketchup şi friptură".

ROMÂNAŞUL! Vizitatorii au fost întâmpinaţi de recitaluri ale unor interpreţi consacraţi ai folclorului românesc, nume cum ar fi Niculina Stoican sau Veta Biriş. Ansamblul "Cununa Carpaţilor", printr-o suită de dansuri populare, a invitat la voie bună "copiii" de la 10 ani la 70 de ani. Cine nu a cântat măcar o dată în viaţă "Rudă Paparudă", "Coborâi din deal în vale" sau "Românaşul"? Acestea au fost câteva dintre celebrele piese din programul Clubului de Excelenţă Dan Voiculescu.
Târgul a fost printre ultimele ocazii de a cumpăra produse tradiţionale dintr-o gamă atât de variată. Cum toată lumea aşteaptă venirea Crăciunului, parcă sărbătoarea e şi mai frumoasă când sarmalele sunt servite din vase tradiţionale. Până şi vinul capătă o altă culoare într-un vas nou, nu-i aşa?


Iniţiativă de succes

Târgul Tradiţiilor reprezintă un demers în vederea promovării tradiţiilor autentice româneşti în spaţiul urban. Prima ediţie a fost organizată în parteneriat cu Muzeul Naţional al Satului "Dimitrie Gusti", având ca temă obiceiurile de nuntă din zona Transilvaniei, transpuse sugestiv de ansamblul "Cohalmul" din Rupea, judeţul Braşov. În acest an, organizatorii şi-au dorit să faciliteze întâlnirea bucureştenilor de toate vârstele cu meşterii populari. Cea de-a doua ediţie a Târgului Tradiţiilor s-a încheiat astăzi în aceeaşi notă de veselie cum a început, în locul poate cel mai frumos al Bucureştiului, Piaţa Revoluţiei, un spaţiu plin de istorie şi de farmec. Aici, timp de două zile, locuitorii unui oraş foarte agitat s-au întâlnit cu liniştea şi cu puritatea artei populare. Cei care iubesc arta populară au putut participa şi la demonstraţii de măiestrie ale meşterilor, veniţi din toate colţurile ţării.

×
Subiecte în articol: observator