x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Tokes îl "toarnă" pe fostul cumnat premierului Ungariei

Tokes îl "toarnă" pe fostul cumnat premierului Ungariei

de Adriana Duţulescu    |    02 Aug 2010   •   00:00

Vicepreşedintele Parlamentului European, Laszlo Tokes, a anunţat că i-a oferit premierului ungar, Viktor Orban, documentaţia unor cazuri de "deturnare" de sponsorizări date de Guvernul ungar organizaţiilor minoritare din Transilvania şi de "colaboratori ai Securităţii" care "ameninţă securitatea naţională" a Ungariei.

Laszlo Tokes a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă la Oradea, că, după ce a denunţat mai multe luni numele unor persoane din interiorul Bisericii Reformate care ar fi colaborat cu Securitatea, doreşte să clarifice şi aspectele financiare ale proiectelor destinate organizaţiilor minoritare din Transilvania şi finan­ţate de Guvernul ungar, motiv pentru care i-a prezentat premierului Ungariei, Viktor Orban, toate ca­zu­rile pe care le cunoaşte, oferindu-i şi documentaţia aferentă. Astfel, o situaţie în care, potrivit Mediafax, Tokes i-a cerut lui Orban să facă veri­ficări este cea a foştilor colaboratori ai Securităţii care, între timp, s-au sta­bilit în Ungaria sau în alte ţări.

Vicepreşedintele Parlamentului European l-a nominalizat pe Bartha Tibor, fostul lui cumnat, pe care l-a acuzat de mai multe ori, în trecut, de colaborare cu Securitatea, în baza informaţiilor obţinute de fostul episcop din dosarele de la CNSAS.
Întrucât Bartha locuieşte în prezent în Ungaria, Tokes consideră prezenţa sa "un real risc pentru securitatea naţională în ţara vecină".

Europarlamentarul i-a inclus în aceeaşi categorie şi pe soţii Tibor şi Ildiko Szatmari, foşti funcţionari UDMR, acuzaţi în 2005 de presa ungară că ar fi desfăşurat activităţi de spionaj în Ungaria în favoarea statului român. Totodată,

Tokes a readus în discuţie cazul Fundaţiei Mecena din Oradea, în care sunt implicaţi, ca membri fondatori, omul de afaceri Alexandru Mudura, apropiat fostului premier ungar socialist Medgyessy, preşedintele şi preşedintele executiv al UDMR Bihor, Kiss Alexandru, respectiv Szabo Odon, şi deputatul UDMR de Bihor Lakatos Peter.

Potrivit lui Tokes, banii Guvernului un­gar alocaţi pentru proiectul Centrul Cultural "Ady Endre", care trebuia să se realizeze în satul natal al poetului, au fost "daţi pe mâna clientelei economice şi de partid din Bihor", adică Fundaţiei Mecena, care s-a angajat să facă acest centru la Oradea. Tokes a spus că este vorba despre o "deturnare de fonduri", întrucât proiectul nu a fost finalizat.

×
Subiecte în articol: observator laszlo tokes