x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Topul celor mai scumpe facultăţi de stat

Topul celor mai scumpe facultăţi de stat

de Oana Matei    |    12 Aug 2015   •   10:16
Topul celor mai scumpe facultăţi de stat
Sursa foto: Adrian Manolache

Facultăţile de arte rămân şi anul acesta cele mai scumpe, chiar şi la învăţământul de stat. Cei care nu au avut norocul să intre pe locurile subvenţionate de la buget, sunt nevoiţi să scoată din buzunar chiar şi 10.000 de lei. De patru ori mai mult decât la o facultate particulară cu acelaşi profil. Unele dintre cele mai mari taxe de studii rămân, şi în acest an, la facultăţile de medicină.

Facultatea de Muzică din cadrul Universităţii de Vest din Timişoara deţine recordul cu o taxă anuală de 10.000 lei. Spre comparaţie, la Spiru Haret, o universitate particulară, un an de studiu la Facultatea de Arte costă 2.750 de lei. UNATC I. L. Caragiale pune la bătaie anul acesta 154 locuri buget şi 18 locuri cu taxă.

La Facultatea de Teatru, taxele ajung la 5.000 pentru studiile de licenţă şi 7.000 de lei la masterat. La Universitatea Babeș- Bolyai din Cluj-Napoca, la Facultatea de Teatru şi Televiziune sunt taxele cele mai mari, de 5.500 lei/an.

„Pentru învăţământul vocaţional taxele sunt mai mari şi e firesc să fie aşa pentru că şi finanţarea de bază pe acest segment este mai mare pentru locurile subvenţionate. Avem un cost standard per student şi coeficienţi de finanţare care ţin cont de profil. Pentru vocaţional aceşti coeficienţi sunt mai mari şi astfel şi taxele sunt mai mari”, a explicat secretarul de stat pentru învăţământ universitar, Gigel Paraschiv.

În conformitate cu autonomia universitară, fiecare universitate îşi stabileşte taxele pentru studenţii care sunt şcolarizaţi pe alte locuri decât cele subvenţionate de la buget. Pentru cuantumul lor, ele nu dau socoteală nimănui.

54.000 lei taxă pentru șase ani la Medicină

Taxe de studii foarte mari sunt şi la facultăţile de medicină. 9.000 de lei trebuie să plătească un student la UMF Bucureşti pentru fiecare an de studiu. Iar dacă nu achită până la începutul lunii septembrie jumătate din taxă, îşi pierde locul, a anunţat conducerea Universităţii.

Un regim financiar ceva mai lejer este la Facultatea de Medicină din cadrul UMF Iaş i . Taxa anuală de 6.000 se achită în trei tranşe, la fel ca anul trecut.

„La sfârşitul fiecărui an se reface lista, astfel că, dacă eşti un student bun, nu mai plăteşti anul de studii următor, plăteşte altul, cu rezultate mai slabe. Aşa creştem competitivitatea. Fiecare trage tare. Nu s-a întâmplat să renunţe până acum studenţi din cauza taxelor”, a precizat Ivona Burduja, PR al UMF Iaşi.

La facultăţile din cadrul Universităţii Politehnice a fost bătaie mare la admitere. Cei care nu au prins un loc subvenţionat vor plăti 4.000 de lei pentru fiecare an de studiu.

La Facultatea de Automatică, studenţii au posibilitatea să se mute de la locurile cu taxă la cele subvenţionate. Astfel, atunci când se eliberează locuri, în ordinea mediilor, locurile se ocupă de studenţii de la taxă, cu condiţia ca aceştia să nu aibă nicio restanţă.

Cele mai scumpe universităţi din lume

În lume, cele mai mari taxe nu le au neapărat cele mai bune universităţi. Anul trecut, pe primele 5 locuri erau numai universităţi americane:

Sarah Lawrence College – 61,236 dolari
New York University – 59,337 dolari
Harvey Mudd College – 58,913 dolari
Columbia University – 58,742 dolari
Wesleyan University – 58,502 dolari

×