x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Tot ce trebuie să știi despre ONJN și legea pariurilor online

Tot ce trebuie să știi despre ONJN și legea pariurilor online

21 Sep 2017   •   10:41
Tot ce trebuie să știi despre ONJN și legea pariurilor online

Deși Oficiul Național pentru Jocuri de Noroc a fost înființat încă din 2013, în prezent încă există numeroși consumatori de jocuri de noroc care nu cunosc aproape nimic despre acest organ de specialitate al administrației publice fiscale, care are ca rol diminuarea evaziunii fiscale din industrie și sprijinirea pariorilor români.

ONJN a produs cel mai mare impact asupra pieței pariurilor online, întrucât acest segment nu era reglementat la noi în țară înainte de vara anului 2015. Înainte de punerea în aplicare a legislației care vizează jocurile de noroc practicate în mediul online, jucătorii din România aveau acces la aproape toate casele de pariuri de pe internet și nu erau nevoiți să plătească nici un fel de taxe din câștig, însă puteau avea mult mai multe probleme cu operatorii decât în prezent. Printre avantajele de care beneficiază pariorii români care joacă online în acest moment precizăm:

  • Posibilitatea de a se adresa unui organ abilitat în cazul în care jucătorul constată că a fost nedreptățit de către o agenție de pariuri online;
  • Acces la termeni și condiții, platformă de joc și suport în limba română;
  • Posibilitatea de a efectuat depuneri, pariuri și retrageri în valuta autohtonă – RON;
  • Oferta de pariuri sportive este mult mai generoasă în ceea ce privește sportul românesc, incluzând mult mai multe competiții și tipuri de pariuri pentru evenimentele autohtone, dar și oferte speciale croite în jurul partidelor de mare interes;
  • Posibilitatea de a juca jocuri de cazinou live în compania unui dealer vorbitor de limba română.

Cu toate acestea, încă există o mică parte dintre pariori care se declară nemulțumiți de această schimbare. În România, pariorii au dreptul legal de a juca numai operatorii de jocuri de noroc online care dețin licență la ONJN; în caz contrar, persoanele pot fi amendate cu o sumă cuprinsă între 5.000 și 10.000 RON. În acest moment există 18 operatori de jocuri de noroc online licențiați, iar anumiți jucători s-au declarat nemulțumiți de această limitare, deși printre opțiunile disponibile se regăsesc: Betfair, Betano, Unibet, Netbet și Sportingbet – agenții de top recomandate de către specialiștii din cadrul celei mai mari și mai active comunități de pariori de la noi din țară.

Odată cu implementarea noului sistem de licențiere, au început să fie impozitate și pariurile de pe internet. Taxarea se face în acest fel: toți jucătorii care au retras bani din contul de pariuri online pe parcursul unui an calendaristic sunt obligați să declare aceste venituri în următorul an, până cel târziu în data de 25 mai, completând și depunând declarația nr. 200 la ANAF. Retragerile sunt impozitate în mod individual, după cele 3 praguri stabilite de lege, indiferent dacă jucătorul a realizat profit sau nu. Cei care nu efectuează nici o retragere mai mare de 66.750 RON vor avea de plată 1% impozit din retrageri. Totodată, merită precizat și faptul că în ultimul an s-a tot discutat despre introducerea impozitării la sursă, lucru cu care au fost de acord toate părțile implicate, și anume: ANAF, ONJN și casele de pariuri online licențiate în România. Deși nu există nici un termen oficial, se zvonește că această măsură, care ar scuti pariorii de orice bătaie de cap și administrația fiscală de multă muncă inutilă,ar urma să fie implementată foarte curând.

Pentru a preveni practicarea jocurilor de noroc în rândul minorilor, spălarea de bani și evaziunea fiscală, ONJN îi obligă pe toți operatorii licențiați să le verifice conturile jucătorilor noi în primele 30 de zile de la înregistrare. Cei care nu îi trimit operatorului un document de identitate valid și o copie de pe o factură recentă la utilități se vor trezi cu conturile închise după 30 de zile și cu fondurile rămase virate către bugetul de stat. De asemenea, jucătorii trebuie să fie atenți la data de expirare a buletinului sau pașaportului trimis, pentru că operatorul îi poate închide contul în momentul în care documentul nu mai este valid; este indicat să se trimită o copie a documentului nou înainte de expirarea celui vechi.

Nu uitați să verificați lista și recenziile caselor de pariuri online licențiate în România la ONJN pe site-ul comunității pariorilor din România înainte de a vă deschide un cont nou, pentru a vă asigura că pariați 100% legal, fără nici un fel de risc și că aveți parte de cele mai bune oferte din online!

×