x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Tragedie in Bucuresti - Cutremur de la gaze

Tragedie in Bucuresti - Cutremur de la gaze

de Marian Stefan    |    18 Iun 2005   •   00:00
Tragedie in Bucuresti - Cutremur de la gaze

Scene de cosmar, ieri-dimineata, pe Strada Nicolae Apostol din cartierul bucurestean Colentina. Suflul unei explozii de proportii a spulberat doua imobile si a zdruncinat din temelii alte case din imprejurimi. In urma deflagratiei si-au pierdut viata doi tineri, iar alte trei persoane au fost ranite foarte grav.

Scene de cosmar ieri-dimineata, pe Strada Nicolae Apostol din cartierul bucurestean Colentina. Suflul unei explozii de proportii a spulberat doua imobile si a zdruncinat serios din temelii alte case din imprejurimi. In urma deflagratiei si-au pierdut viata doi tineri, iar alte trei persoane au fost ranite foarte grav.

Tragedia s-a produs in jurul orei 7:00. Vecinii au sarit din pat ca arsi. Se misca pamantul si toata lumea a iesit din case. Imaginea de afara era cutremuratoare: casa lui Costache la pamant, iar din mormanul de moloz se auzeau cateva gemete. Fumul dens ascundea insa un peisaj ca dupa bombardament. Geamuri sparte, locuinte avariate, un Mercedes facut praf dupa ce a fost aruncat peste 20 de metri de taria exploziei.

LACRIMI. Prima victima a fost Clementina Lupu. Statea cu chirie si venise din Bacau pentru a lucra in Complexul Europa. Destinul i s-a incheiat ieri-dimineata. Plecase la serviciu ca de obicei, la ora 6:55. S-a intors din drum fiindca uitase ceva in casa. Parca moartea a chemat-o. Chiar cand a intrat din nou in casa s-a petrecut explozia. A fost gasita de echipele de descarcerare in picioare, cu capul zdrobit.

Marius (n.n - Macioi, in varsta de 23 de ani) a murit in ambulanta, prin stop cardio-respirator, inainte de a ajunge la Spitalul "Sf. Pantelimon". Se pare ca era nepotul proprietarului locuintei. Cu ochii in lacrimi, cativa prieteni povesteau ca statusera cu o seara inainte in poarta, de vorba. "Parea foarte bucuros. Isi luase blugi noi", spune un vecin, dupa care isi ascunde fata in lacrimi.

DECLARATII. La fata locului s-au masat imediat cateva ambulante, pompieri, echipe de la Distrigaz, de la Primaria Sectorului 2. Chestorul principal Marian Tutilescu, seful Politiei Capitalei, a spus ca explozia s-a produs cel mai probabil cand trei persoane au intrat in atelierul de incaltaminte care functiona din anul 2000 in garajul imobilului si au aprins lumina. Totodata, el a confirmat ca angajatii atelierului sunt cele trei persoane grav ranite, care au fost internate la Spitalul de Urgenta Floreasca.

Unul dintre vecini, Marian Stoica, a declarat ca, inainte cu cateva minute de producerea exploziei, s-a intalnit cu doi dintre angajatii atelierului, un barbat si o femeie, precum si cu sora patronului, care au intrat in cladire. El a adaugat ca, in urma cu doua saptamani, a avut probleme cu gazele, in curte, si ca, doua nopti, muncitorii de la Distrigaz au inlocuit tevile. Mai multi vecini au spus ca s-au facut lucrari la gazul metan in ultimele zile, Comisia de Ancheta urmand sa stabileasca foarte exact cauzele exploziei. Ar fi putut fi mai multe victime dar, din fericire, muncitorii de la atelierul de incaltaminte distrus nu venisera inca la munca.

AJUTOR DE LA PRIMARIE
O parte din casele distruse ieri dimineata in explozia din Colentina va fi refacuta cu ajutorul Primariei sectorului 2, care a anuntat ieri seara ca mai multi constructori vor pune la dispozitie gratuit materiale de constructii si forta de munca. De asemeni, opt familii vor beneficia de ajutoare - bani, alimente, imbracaminte si aparatura electrocasnica - din partea primariei, deoarece au probleme financiare. Nici una dintre familii nu isi asigurase bunurile, iar majoritatea celor afectati nu are posibilitatea financiara de a-si reconstrui casele. Florin Georgescu, purtatorul de cuvant al Distrigaz Sud, a declarat ieri ca Distrigaz nu a efectuat lucrari in zona din cartierul Colentina unde s-a produs explozia, ci doar verificari de conducte, operatiune care are loc saptamanal. (Radu Crivat)

STARE CRITICA
LACRIMI. Vecinii, distrusi de moartea lui Marius Macioi
Una dintre persoanele ranite a fost transferata la Spitalul de Chirurgie Plastica, Reparatorie si Arsuri, medicii apreciind ca are foarte putine sanse de supravietuire. Persoana respectiva se numeste Anca Turuc, are 40 de ani si fusese internata, alaturi de Ana Costache, de 23 de ani, sora patronului atelierului de incaltaminte de pe Strada Nicolae Apostol, distrus de explozie, si Cristea Pitigoi, de 50 de ani. Turuc si Pitigoi sunt angajati ai unitatii. Potrivit doctorului Bogdan Oprita, coordonator al SMURD Bucuresti, cand pacientii au fost adusi la spital, una dintre femei are arsuri pe 20% din corp, iar cealalta si barbatul au, pe toata suprafata corpului, arsuri de gradele III si IV. Barbatul, care a fost intubat, are, pe langa arsurile grave, mai multe traumatisme. Femeia grav ranita va fi supusa unor investigatii, intrucat medicii cred ca ar putea avea o fractura de bazin. Surse din Politie au precizat ca alte trei persoane ranite, respectiv Marin Moroi, de 73 de ani, Maria Moroi, de 72 de ani, si Maria Stan, de 72 de ani, au fost internate la Spitalul "Sf. Pantelimon". Personalul medical spune ca Maria Moroi, care afirma ca este mama tanarului decedat, este in soc psihic, dar nu este ranita. Sotul ei, Marin, si Maria Stan au rani usoare si primesc ingrijiri in sectia de urgenta.

ANCHETA "Prefectura va constitui o comisie de ancheta, formata din toti factorii de raspundere si coordonata de procurori, pentru a investiga cauzele producerii exploziei"
Mioara Mantale
prefectul Capitalei

SUSTINERE
"Vom da tot sprijinul pentru reconstructia si reabilitarea locuintelor oamenilor care au suferit de pe urma exploziei"
Laszlo Borbely
Ministru delegat pentru lucrari publice

PROBLEME
"Acum doua saptamani am avut probleme cu gazele, in curte. Doua nopti, muncitorii de la Distrigaz au inlocuit tevile. Se simtea miros de gaze cu o zi in urma."
un vecin cu victimele

CAUTARI
"Echipele Distrigaz au decopertat drumul si curtile, pentru a vedea daca exista vreo fisura a cunductelor de gaz metan. A mai fost cautata si o eventuala instalatie improvizata."
Aurel Udor
seful Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta

ALTE INCIDENTE SIMILARE
Mai multe evenimente de acest gen s-au produs in ultimii ani in Capitala, majoritatea incidentelor avand la baza scurgerile de gaze. Cel mai grav dintre ele a fost cel din noaptea de 2 spre 3 decembrie 1998, cand doua persoane au murit iar alte sapte au fost ranite ca urmare a unei explozii care a avut loc intr-un bloc de pe bulevardul Dacia nr. 33. De asemenea, 20 de familii care locuiau in imobil au ramas fara adapost. Anchetatorii au stabilit ca, in acest caz, vinovati sunt doi angajati ai Distrigaz. In 19 aprilie 2004, o garsoniera a fost distrusa complet, iar patru apartamente au fost avariate. Din cauza exploziei, peretii despartitori ai garsonierei au cazut, proprietarul fiind salvat de faptul ca patul in care dormea era in spatele unui perete de rezistenta al imobilului.
×
Subiecte în articol: observator distrigaz