x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Tragedie - Ucis de furtuna

Tragedie - Ucis de furtuna

de Radu Crivat    |    14 Mar 2006   •   00:00
Tragedie - Ucis de furtuna

Puternica furtuna care s-a abatut ieri-dimineata asupra Capitalei a incheiat tragic destinul fraged al unui tanar.

Baiatul, in varsta de 17 ani, se numea Eduard Nica si era elev in clasa a XI-a B la Liceul "Decebal".

CEASU’ RAU. Ieri-dimineata, la ora 9:00, venea spre scoala impreuna cu doua colege, Ruxandra Nitescu si Magda Izbicioaia. Cursurile incepusera insa la ora 7:30. Asa cum fac aproape toti elevii Liceului "Decebal", Eduard ajungea in fiecare zi la cursuri folosind drept "scurtatura" o alee de aproximativ trei metri latime, srajuita de mai multi plopi, aflata la mica distanta de liceu. In fapt, aleea este o carare ingusta, neamenajata, folosita de locuitorii de pe Strada Lacramioarei pentru a ajunge mai usor in Bulevardul Energeticienilor, prin spatele Liceului "Decebal".

In timp ce traversau aleea, un plop de aproximativ 35 de metri inaltime si cu diametrul trunchiului de un metru a fost smuls din radacini de o rafala puternica de vant, iar adolescentii au fost loviti de crengile groase, care in cadere au rupt alti doi copaci mai mici si un stalp de iluminat public, dezafectat. Cei trei au fost dusi la Spitalul "Bagdasar-Arseni". Tanarul a suferit un stop cardiorespirator, traumatism cranio-cerebral grav si traumatism toracic, fiind internat cu sanse minime de supravietuire la departamentul de primiri urgente al unitatii medicale. La scurt timp, in ciuda eforturilor de resuscitare, elevul a murit. Cele doua colege ale baiatului se afla internate la spital, una avand umarul dizlocat, iar cealalta suferind si ea din cauza mai multor traumatisme.

BAIAT BUN. Moartea lui Eduard i-a socat pe elevii Liceului "Decebal", care spun despre colegul lor ca era "bun prieten cu toti". Angela Balan, directoarea liceului, ne-a confirmat ca Eduard era un baiat linistit si bun la invatatura. Cele mai mari note le avea insa la franceza si engleza. Directoarea liceului ne-a mai spus ca parintilor lui Eduard nu le vine sa creada ce s-a intamplat, baiatul fiind singurul lor copil. Terenul pe care se afla aleea cu copaci se afla in administrarea Societatii Comerciale Administrare Cazare Cantine Bucuresti. Potrivit Primariei Sectorului 3, responsabilitatea intretinerii apartine societatii. Potrivit lui Iulian Vladescu, directorul Administratiei Domeniului Public Sector 3, proprietarii terenului trebuia sa solicite Directiei de Protectie a Mediului din cadrul Primariei Capitalei un aviz de toaletare a plopului respectiv, adica o tundere a ramurilor acestuia, precum si o reducere a inaltimii. Primarul Sectorului 3, Liviu Negoita, a precizat ca la Primarie nu s-a inregistrat nici o cerere de taiere a plopului. Edilul a adaugat ca in acest caz a inceput o ancheta. Negoita spune ca plopul prabusit era unul sanatos, in vegetatie. "Copacul se afla la o distanta de curtea liceului de cateva zeci de metri. Avem zeci de mii de copaci in vegetatie care nu pot fi taiati. Pentru orice copac se face un intreg dosar, mai cu seama daca este sanatos. Nici cei care au copaci in zona nu pot fi acuzati ca nu si-au taiat copacii care sunt in marea lor majoritate sanatosi. Vantul a fost foarte puternic, iar tragedia nu a putut fi astfel prevazuta", a declarat Liviu Negoita. Primaria Sectorului 3 a anuntat ieri ca va sprijini familia tanarului, asigurand plata tuturor cheltuielilor de inmormantare.

COMPASIUNE. Directorul Liceului "Decebal", Angela Balan, a trait ieri, alaturi de parintii elevului, o adevarata drama

SOC
"Parintii sunt socati... era singurul lor copil. Mamei i s-au facut calmante. Era un baiat glumet, cuminte, cu aptitudini pentru limbi straine. A fost un elev foarte bun. Ii placea franceza" - Angela Balan, director Liceul bilingv "Decebal"

REGRETE
"Nimeni nu a putut anticipa o asemenea tragedie. Copacul era in vegetatie, era sanatos. Nu era uscat si nu prezenta nici un pericol. Intensitatea vantului l-a smuls pur si simplu din radacini. Regret nespus cele intamplate" - Liviu Negoita, primarul Sectorului 3

PRAPAD
Pe langa cei trei adolescenti, furtuna de ieri a mai facut inca doua victime. O femeie a fost adusa la Spitalul de Urgenta Floreasca dupa ce a fost lovita in cap de o caramida. Tot ieri, un barbat a fost lovit de un panou publicitar la gamba. Nici masinile parcate pe strazile Capitalei n-au scapat de furia vantului. Autoritatile au informat ca proprietarii masinilor avariate se pot adresa primariilor de sector, cu dovada de la Politie, pentru a solicita despagubiri.

DE LA ISMB
Inspectoratul Scolar al Municipiului Bucuresti si Ministerul Educatiei si-au exprimat regretul pentru cele intamplate ieri-dimineata la Liceul "Decebal" din Capitala si au anuntat ca sunt alaturi de parintii indurerati. Avand in vedere situatia meteorologica, inspectorul scolar general Cristian Alexandrescu a transmis o atentionare conducerilor tuturor unitatilor de invatamant din teritoriu pentru evitarea producerii unor situatii asemanatoare. (Eugenia Mihalcea)
×
Subiecte în articol: observator decebal liceului