x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Crește numărul morților la Galați: Bilanțul victimelor ciclonului Boris a urcat la cinci

Crește numărul morților la Galați: Bilanțul victimelor ciclonului Boris a urcat la cinci

de Redacția Jurnalul    |    14 Sep 2024   •   12:14
Crește numărul morților la Galați: Bilanțul victimelor ciclonului Boris a urcat la cinci
Sursa foto: Facebook Telejurnal TVR IASI

UPDATE Cinci persoane au murit, sâmbătă, din cauza ploilor abundente din județul Galați, informează ISU Galați.

Este vorba despre un bărbat în localitatea Pechea, unul în Drăgușeni, cu lividități cadeverice de două zile, două femei de 86 ani și 96 ani la Costache Negri și o femeie de 75 de ani la Corod.

Județele Galați și Vaslui sunt sub avertizare cod roșu de ploi abundente, inundații și viituri. În localitatea Cudalbi, situația este deosebit de gravă, apa atingând o înălțime de aproximativ 1,5 metri.

 

Știre inițială: Patru persoane au murit din cauza viiturilor din Galați, județ aflat sâmbătă dimineață sub avertizare Cod roșu de ploi abundente. 

Sunt patru persoane decedate, respectiv un bărbat în localitatea Pechea, unul în localitatea Dragușeni, o femeie de 86 ani în Costache Negrii și o femeie de 75 ani în Corod, potrivit ISU Galați  Județele Galați și Vaslui sunt sub avertizare cod roșu de ploi abundente, inundații și viituri.  

În localitatea Cudalbi, situația este deosebit de gravă, apa atingând o înălțime de aproximativ 1,5 metri.

Raed Arafat, șeful DSU, și premierul Marcel Ciolacu se deplasează spre zonele afectate și vor merge în județul Galați și nu numai. Urmează să fie folosit și ajutor aerian - salvarea oamenilor cu ajutorul elicopterelor venite de la București, conform informațiilor Antena 3 CNN.

Un elicopter Black Hawk al IGAv a fost direcționat spre Galați, acesta urmând să efectueze atât misiuni de survol, cât și misiuni de căutare-salvare. Pompierii au intervenit pentru salvarea a 95 persoane, 87 din Galați și 8 din Vaslui, precum și pentru evacuarea apei din mai multe gospodării.

„În contextul avertizărilor de fenomene meteorologice ce vizează instabilitate atmosferică, averse torențiale și importante cantitativ, în data de 14.09.2024 între orele 07.00 – 10.00 s-au înregistrat efecte în 7 localități din 6 județe (AG, BC, GL, IS, NT, VS), unde s-a intervenit pentru salvarea a 95 persoane (87 -județul Galați, 8 – județul Vaslui ) și pentru evacuarea apei din mai multe gospodării. Până la acest moment, din nefericire, în județul Galați au fost raportate 4 persoane decedate”, transmite IGSU.

Totodată, pe lângă forțele de intervenție implicate în gestionarea situațiilor de urgență de la sol, un elicopter Black Hawk al IGAv a fost direcționat spre județul Galați, acesta urmând să efectueze atât misiuni de survol, cât și misiuni de căutare-salvare.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

Inundații severe în județul Galați. Precipitații record și intervenții dificile

Județul Galați se confruntă cu inundații-fulger, înregistrând precipitații de peste 150 l/mp în mai puțin de 24 de ore, afectând în special localitățile Cudalbi, Cuza-Vodă, Pechea și Slobozia-Conachi.

În ultimele 24 de ore, cele mai mari cantități de precipitații au fost raportate la stațiile din Cărja (165,8 l/mp, județul Vaslui) și Gănești (148,1 l/mp, județul Galați).

Conform informațiilor de la Apele Române Prut-Bârlad, Sistemul de Gospodărire a Apelor Galați, râul Geru a depășit cota de pericol cu 30 cm, afectând gospodării în localitatea Cudalbi. De asemenea, râul Suhu a ieșit din albie în zona pieței din Pechea, provocând daune suplimentare.

Precipitațiile record sunt comparabile cu cele din 2013, iar echipele de intervenție sunt deja mobilizate în teren. Totuși, intervențiile sunt dificile din cauza căilor de comunicație inundate, iar personalul de intervenție a fost suplimentat. Utilaje și motopompe de capacitate mare au fost aduse pentru a asigura scurgerea apei în zonele afectate, în special în apropierea podurilor și podețelor.

Două baraje piscicole din județul Galați au cedat

Două baraje piscicole au cedat sâmbătă dimineață, în urma ploilor abundente din ultimele ore, anunță Apele Române.

„Două baraje piscicole administrate de terți au cedat”, transmite Apele Române.

Este vorba despre acumularea Potârnichea, situată în amonte de Costache-Negri (distanță de 2 km), cu un volum de 200.000 mii de metri cubi de apă, care va afecta terenuri agricole. Al doilea baraj se află în în zona Hanu Conachi, iar volumul de 90 mii de metri cubi de apă va fi preluat de acumulările din aval, Liești 1 și Liești 2.

„Pagubele potențiale vor fi de terenuri agricole”, potrivit sursei citate.

Județele Galați și Vaslui sunt sub avertizare cod roșu de ploi abundente, inundații și viituri.

În localitatea Cudalbi, situația este deosebit de gravă, apa atingând o înălțime de aproximativ 1,5 metri.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: bilanţ morti Galaţi