Trenurile circulă la nivel naţional cu limitare de viteză, din cauza ninsorilor abundente şi a viscolului, şi ajung la destinaţie cu întârzieri între 40 şi 200 de minute, în cazul trenurilor internaţionale întârzierile putând fi de până la 400 de minute, a anunţat, luni, compania CFR SA.
În urma avertizării cu cod portocaliu de ninsori abundente şi viscol în mai multe judeţe din sudul şi estul ţării, inclusiv municipiul Bucureşti, trenurile circulă la nivel naţional cu limitare de viteză şi ajung la destinaţie cu întârzieri cuprinse între 40 şi 200 de minute, precizează Compania Naţională de Căi Ferate "CFR" SA.La plecarea din Gara de Nord, trenurile pot înregistra întârzieri de 30-145 de minute, în funcţie de minutele de întârziere acumulate de trenurile pereche la sosire în Bucureşti Nord.
"Întârzieri mai mari, de până la 400 de minute, se înregistrează doar la trenul internaţional de Sofia, care a intrat la graniţă cu întârziere şi urmează să plece spre Moscova".
Reprezentanţii CFR SA precizează că nu există linii închise, dar viteza trenurilor, care circulă pe raza judeţelor afectate de avertizarea cu cod portocaliu, a fost adaptată la condiţiile meteo de ninsori abundente şi viscol.
Până la ora 11.30, în Gara de nord din Capitală cinci trenuri au ajuns cu întârziere iar alte cinci au înregistrat întârzieri la plecare.
Astfel, trenul Rapid 382 Sofia - Bucureşti Nord are cea mai mare întârziere la sosire, de 400 de minute, deoarece a intrat cu întârziere la graniţă, urmat de trenurile Rapid 572 Galaţi - Bucureşti Nord (200 de minute), 876 Galaţi - Bucureşti Nord (40 de minute), 684 Constanţa - Bucureşti Nord (50 de minute) şi 826 Cluj - Bucureşti Nord (30 de minute).
La plecare, cea mai mare întârziere a avut-o trenul Rapid 382-1 Bucureşti - Moscova, de 360 de minute, fiind perechea trenului Rapid 382 care ajunge cu întârziere de la Sofia. O întârziere de 145 de minute la plecare are şi trenul Accelerat 1671 Bucureşti Nord - Galaţi, iar trenul Rapid 751 Bucureşti Nord - Botoşani a înregistrat o întârziere de 45 de minute, Personalul 7007 Bucureşti Nord - Otopeni, de 30 de minute şi Acceleratul 1893 Bucureşti Nord - Craiova, de 25 de minute.
CFR SA informează că pentru intervenţia rapidă şi pentru monitorizarea permanentă a traficului feroviar au fost activate patru comandamente de iarnă la nivel regional şi local, precum şi comandamentul de la nivel central.
Astfel, pentru monitorizarea circulaţiei în comandamentele de iarnă sunt desemnate 831 de persoane pentru intervenţie, iar 20 de pluguri de zăpadă acţionează pe raza regionalelor CF Bucureşti, Craiova, Galaţi şi Constanţa, unde vântul suflă cu 30-60 de kilometri pe oră.
Compania Naţională de Căi Ferate CFR SA cere scuze călătorilor care, din cauza vremii nefavorabile, ajung la destinaţie cu întîrziere şi, totodată, recomandă publicului călător ca înainte de efectuarea călătoriei să solicite informaţii despre întârzierile produse în traficul feroviar la staţiile şi agenţiile CFR din Bucureşti şi din ţară, la telefon 9521, sau la dispeceratul Comandamentului Central de Iarnă din cadrul MTI, la numerele de telefon 021/9360 şi 021/318.66.09.