x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Tun rapid - Iacobov a supt de la Rafo 243 de miliarde de lei in zece zile

Tun rapid - Iacobov a supt de la Rafo 243 de miliarde de lei in zece zile

de Violeta Fotache    |    08 Noi 2005   •   00:00
Tun rapid - Iacobov a supt de la Rafo 243 de miliarde de lei in zece zile

Din rechizitoriul lui Corneliu Iacobov, detinut in exclusivitate de Jurnalul National, rezulta ca acesta si complicii sai au eludat Piata RASDAQ vanzand mascat pachetul de actiuni detinute de RAFO la SC Electrocarbon Slatina. In fata anchetatorilor, el a invocat o "proptea" pusa prin telefon de "fostul consilier al domnului Adrian Nastase, doamna Dorina Mihailescu".

"Tun" in zece zile


Anchetatorii cazului RAFO Onesti au constatat, prin rechizitoriul de trimitere in judecata, ca, in perioada 2000-2003, omul de afaceri Corneliu Iacobov s-a asociat cu administratorul Toader Gaureanu si cu directorii executivi de la rafinarie, Liliana Luchian si Marin Marin, cu scopul de a desfasura o activitate infractionala "intensa". Cei patru trebuie sa plateasca acum, numai cheltuieli de cercetare, 1,2 miliarde de lei.

Corneliu Iacobov si Toader Gaureanu si-au instalat oameni de incredere in functii-cheie la RAFO Onesti, astfel incat sa poata negocia in numele acestei societati, sa incheie acte opozabile firmei si tertilor fara ca vreo alta persoana din cadrul rafinariei sau din afara acesteia sa poata cenzura in vreun fel actele incheiate. Pentru a-si acoperi urmele, cei patru au creat un alt circuit al documentelor in societate, nelegal, menit pe de-o parte sa confere o aparenta de legalitate operatiunilor efectuate. Pe de alta parte insa, rolul acestui fals circuit era acela de a justifica celorlalti actionari ai societatii pierderea pachetului de actiuni detinut de SC RAFO Onesti la SC Electrocarbon SA Slatina, precum si a creantelor de 224 miliarde de lei detinute asupra acestei societati.

ECUATIE. In toata aceasta afacere, Corneliu Iacobov a actionat intr-o tripla calitate: de administrator de fapt al RAFO, de presedinte al Consiliului de Administratie al SC Vradicor Financiar Grup SA si de persoana cu rol de decizie pentru SC Electrocarbon SA Slatina si Rafinaria Darmanesti. Tot el este cel care - ca persoana de legatura - a impus SC Metaleuroest SRL Campina ca potential cumparator si cesionar in relatia cu RAFO. Marin Marin a actionat ca reprezentant al lui Iacobov, in cadrul RAFO, dar si ca director general adjunct al acesteia. Gaureanu a avut rolul administratorului de a semna contractele negociate si incheiate de Iacobov, Marin si Luchian. "In toata aceasta ecuatie", practic, Liliana Luchian a dat "viata initiativelor infractionale" ale grupului, ea avand rolul de a intocmi contractele si de a le inregistra in cadrul societatii.

RASDAQ, ELUDATA. Praduirea s-a facut in numai 10 zile, de la 22 la 31 ianuarie 2003. Timp in care s-au incheiat trei contracte comerciale vizand SC Electrocarbon SA Slatina, plus alte contracte de cesiune de creanta colaterale vizand aceeasi firma, dar si societati apartinand "grupului de firme" controlat de Iacobov si SC RAFO Onesti. Trei contracte au fost semnate in aceeasi zi: unul de vanzare-cumparare de produse petroliere, intre RAFO si Metaleuroest, unul de garantie reala imobiliara asupra pachetului de actiuni detinut de rafinarie la Electrocarbon si unul prin care RAFO cesiona catre Metaleuroest creanta de peste 224 miliarde de lei detinuta asupra Electrocarbon. Plus alte cinci contracte de cesiune de creanta incheiate intre RAFO si SC Domexim SRL, Metalinvest SRL, SNP ATA Darmanesti, Rafinaria Darmanesti si SC Vradicor Financiar Grup SA. Inculpatii au reusit sa vanda "mascat" pachetul de actiuni de la Electrocarbon SA, societate cotata pe piata RASDAQ. Metaleuroest a capatat o dubla calitate la Electrocarbon de actionat majoritar si de creditor.

CONEXIUNI? Interesant este faptul ca, in timpul anchetei, Corneliu Iacobov a dezvaluit faptul ca el i-a primit pe reprezentantii Metaleuroest, domnii Mihai Anastasescu si Emil Tufan, "ca urmare a unui telefon primit de la fostul consilier al domnului Adrian Nastase, doamna Dorina Mihailescu", se arata in rechizitoriu.

×
Subiecte în articol: observator rafo iacobov electrocarbon