x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator UE alocă 50 de milioane de euro pentru formarea profesională a studenților și angajaților

UE alocă 50 de milioane de euro pentru formarea profesională a studenților și angajaților

22 Apr 2020   •   16:01
UE alocă 50 de milioane de euro pentru formarea profesională a studenților și angajaților

Uniunea Europeană lansează un proiect-pilot în valoare de 50 de milioane de euro pentru dezvoltarea competențelor și a educației. Acesta se adresează studenților care vor să își continue studiile sau firmelor care contribuie la dezvoltarea competențelor propriilor angajați.

Potrivit unui comunicat al UE, proiectul va sprijini finanțări pentru studenți și cursanți, pentru întreprinderile care investesc în perfecționarea angajaților lor și pentru organizațiile care furnizează servicii de formare și educație.

„Inițiativa este relevantă în special în contextul economic dificil cu care se confruntă în prezent cetățenii și întreprinderile din Europa din cauza pandemiei de coronavirus. Facilitatea va sprijini întreprinderile și studenții în timpul crizei și ulterior, pentru a se asigura că Europa poate să se dezvolte și să rămână la cârma evoluțiilor tehnologice mondiale, că economia europeană bazată pe cunoaștere își continuă progresul și că redresarea sa economică este accelerată”, se arată în comunicat.

„Cu potențialul său de a mobiliza 200 de milioane EUR în investiții pentru dezvoltarea educației și a competențelor, Facilitatea-pilot de garantare pentru competențe și educație reprezintă un pas important către societăți și economii mai reziliente și mai favorabile incluziunii pe durata redresării UE în urma pandemiei de COVID-19. Facilitatea poate oferi sprijinul necesar pentru dezvoltarea oportunităților de învățare și a competențelor în unele dintre cele mai importante sectoare, cum ar fi sănătatea, educația, securitatea, economia digitală și economia verde. Astfel, un număr tot mai mare de persoane și de întreprinderi vor beneficia de deschiderea posibilităților de finanțare către cursanți, către întreprinderi și către organizații de învățământ”, a declarat Margaritis Schinas, vicepreședintele Comisiei Europene pentru promovarea modului nostru de viață european.

La rândul său, directorul general al FEI, Alain Godard, susține că acest program poate contribui la adaptarea forței de muncă la medii în schimbare.

„Investițiile în competențe contribuie la creșterea economică, la competitivitate și la convergența socială. Noua facilitate-pilot de garantare pentru competențe și educație, lansată astăzi, va oferi studenților și întreprinderilor noi posibilități de găsire a sprijinului necesar pentru a se dezvolta și va aborda, în același timp, dificultățile legate de transformarea digitală și de tranziția către o economie fără emisii de dioxid de carbon.­­ Prin îmbunătățirea accesului la oportunități de educație și de formare putem veni în sprijinul unei forțe de muncă mai adaptabile la medii în schimbare, fapt care este cu atât mai important în această perioadă de criză”, a spus Godard.

Într-o primă fază, Facilitatea-pilot C&E va asigura un fond UE de garantare de până la 50 de milioane de euro, sprijinit de Fondul european pentru investiții strategice (FEIS), prin care se va declanșa finanțarea datoriilor pentru proiectele în materie de competențe și de educație din Europa, în scopul mobilizării unor finanțări totale în valoare de peste 200 de milioane de euro.

„FEI va furniza gratuit o garanție limitată de primă pierdere (sau contragaranție) intermediarilor financiari selectați care creează noi portofolii de finanțare a datoriilor pentru studenți și pentru întreprinderi. Studenții și întreprinderile eligibile vor putea avea acces la diferite tipuri de finanțare (de exemplu, împrumuturi, plăți reportate, împrumuturi legate de venituri etc.) prin intermediari financiari dedicați, cum ar fi instituții financiare, universități și centre de formare profesională, garantate de UE. În ultimă instanță, datorită garanției, beneficiarii finali vor putea accesa fonduri mai ușor și în condiții mai bune”, se arată în comuiact.

Mediafax

×
Subiecte în articol: uniunea europeana proiect-pilot educatie