x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Uituc - "Saracul" Badalan

Uituc - "Saracul" Badalan

de Nicoleta Butnaru    |    27 Sep 2005   •   00:00
Uituc  -  "Saracul" Badalan

Conform declaratiei de avere, seful Statului Major General, general dr. Eugen Badalan, nu are nici un fel de venit.

Seful Statului Major General al Armatei, general dr. Eugen Badalan, nu si-a completat integral declaratia de avere omitand, printre altele, veniturile realizate in anul precedent, desi a semnat ca raspunde penal pentru caracterul incomplet al datelor.

Astfel, conform declaratiei de avere, publicata in luna mai a.c. pe site-ul Ministerului Apararii Nationale, rezulta ca Badalan nu are nici un fel de venit(!).

"SARACUL". Generalul detine trei terenuri arabile in judetul Braila, plus alte bunuri imobile si mobile, insa, atentie, nu are nici un venit. De asemenea, seful Armatei Romane are active financiare, recte un depozit in lei la o banca din tara. Mai mult, potrivit aceleiasi declaratii, nici sotia generalului nu are vreun venit. Generalul a semnat pe propria-i raspundere actul in care se mentioneaza: "prezenta declaratie constituie act public si raspund, potrivit legii penale, pentru inexactitatea sau caracterul incomplet al datelor mentionate".

Culmea este ca ministrul Apararii Nationale, Teodor Atanasiu, si-a declarat veniturile. Contactat prin purtatorul de cuvant al MApN, generalul a admis ca, intr-adevar, a savarsit "o omisiune regretabila", pe care o va remedia imediat ce se va intoarce din misiunea de la Cincu. Motiv pentru care am apelat la purtatorul de cuvant al Ministerului Apararii Nationale, col. Cristinel Ghica: "L-am informat pe domnul general si dumnealui mi-a comunicat ca este vorba despre o omisiune regretabila, insa imediat ce se va intoarce din misiune o va remedia. Ar fi vrut sa ne transmita noua sa modificam declaratia, insa actul trebuie semnat".

"RADACINI" NOROCOASE. Pe jumatate brailean, seful Statului Major General al Armatei Romane, general dr. Eugen Badalan, detine mai multe terenuri in judetul Braila, precum si o casa de locuit si un apartament. De asemenea, generalul Badalan este inscris intr-o grupa de vanatoare a AJVPS Braila, la fel ca si fiul sau, Stefan-Alin Badalan, acesta din urma deschizandu-si chiar si o firma in Braila, locul natal al tatalui sau. Spre surprinderea noastra, in momentul in care am incercat sa verificam declaratia de avere a generalului, am constatat ca acesta nu a declarat nici veniturile proprii, dar nici pe cele ale sotiei, desi, conform Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr.14/ 3 martie 2005 - privind modificarea formularelor pentru declaratia de avere si pentru declaratia de interese, era obligat sa o faca.

MOSTENIRI. Badalan a declarat pe propria-i raspundere, la 5 mai a.c, ca impreuna cu familia (sotul/ sotia si copiii aflati in intretinere) detine urmatoarele active si datorii: bunuri imobile: un teren arabil in suprafata de 6,3 ha, in judetul Braila, mostenit in 1995, un teren arabil de 3 ha, de asemenea in judetul Braila, mostenit de sotie in 1999 si un teren arabil, tot in Braila, de 14 ha, mostenit in 2002 de sotie. Generalul mai detine un apartament de 121 mp, in Bucuresti, impreuna cu sotia, dobandit, in 1999, prin cumparare, un apartament de 56 mp, in Braila, mostenit de sotie in 1999, o casa de locuit in suprafata de 171 mp, cumparata in 2002, in Braila, si o casa de vacanta de 90 mp, in Busteni - jud. Prahova, construita, in 2003, pe un teren concesionat. Badalan nu a mentionat valorile de impozitare nici pentru terenuri, nici pentru imobile.

BUNURI MOBILE. La aceasta sectiune generalul a trecut un autoturism marca Volkswagen, fabricat in 2001. Seful Armatei nu a scris nimic la rubrica "Bunuri sub forma de metale pretioase, bijuterii, obiecte de arta si de cult, colectii de arta si numismatica, obiecte care fac parte din patrimoniul cultural national sau universal sau altele asemenea, a caror valoare insumata depaseste 5.000 euro". Nici bunuri mobile a caror valoare sa depaseasca 1.000 de euro nu are Badalan. In schimb, acesta are un depozit la BCR- Filiala Bucuresti, in valoare de 258.000.000 lei vechi, deschis nu se stie cand, fiindca titularul declaratiei a omis sa treaca anul formarii depozitului. Generalul nu are nici plasamente, investitii directe, nu are datorii, nici cadouri si avantaje n-a primit, asa cum nu are nici venituri realizate in ultimul an fiscal. Generalul n-a omis sa declare doar veniturile din salarii, ale sale si ale sotiei, ci si veniturile din activitati independente, din cedarea folosintei bunurilor, din investitii, din pensii, din activitati agricole, desi se stie ca pamanturile lui Badalan nu stau parloaga.

OMISIUNE


"L-am informat pe domnul general Badalan si dumnealui mi-a comunicat ca este vorba despre o omisiune regretabila, insa imediat ce se va intoarce din misiune (n.n. - de la Cincu) o va remedia. Ar fi vrut sa ne transmita noua sa modificam declaratia, insa actul trebuie semnat".
col. Cristinel Ghica, purtator de cuvant al MApN

LITERA LEGII
Legea penala pedepseste fapta unui functionar public care, cu buna stiinta, omite inserarea unor date sau imprejurari intr-un act oficial pe care-l intocmeste in exercitiul atributiilor de serviciu. Infractiunea se numeste "fals intelectual" si este pedepsita cu inchisoare de la sase luni la cinci ani, conform art. 289 din Codul Penal.

RECTIFICARE DE ULTIMA ORA
Generalul Eugen Badalan si-a rectificat zilele trecute declaratia de avere, in sensul ca si-a completat veniturile din salarii pe 2004. Si in aceasta a doua declaratie data pe propria raspundere, generalul a omis sa mentioneze unele date, cum ar fi veniturile realizate din terenurile arabile pe care le detine pe teritoriul judetului Braila, dar si valoarea impozabila a bunurilor mobile si imobile. Curios lucru este faptul ca seful Armatei Romane a precizat, de asta data, si veniturile obtinute din "cedarea folosintei unui teren" catre firma fiului sau, SC Altpas SRL Braila, insa fiul sau, Stefan-Alin Badalan, il contrazice categoric spunand ca este vorba despre un contract de arenda, ceea ce nu inseamna ca foloseste un bun al tatalui sau.
×