x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Ultimele 26 de zile ale marilor poluatori

Ultimele 26 de zile ale marilor poluatori

de Dan Tomozei    |    05 Oct 2007   •   00:00
Ultimele 26 de zile ale marilor poluatori

Trei societăţi considerate mari poluatori vor fi inchise la 1 noiembrie, iar alte 283 de firme riscă lichidarea dacă nu vor fi conforme cu legislaţia de mediu in vigoare.Â


Preşedintele Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului (ANPM), Zoltan Levente Nagy, a declarat, ieri, la Sibiu, că incepănd cu data de 1 octombrie 2007 Romănia trebuie să se alinieze legislaţiei europene in materia avizelor şi autorizaţiilor de mediu, iar cine nu va reuşi să intre in legalitate va risca blocarea activităţii.

Zoltan Levente Nagy a declarat că in acest moment sunt cunoscute numele a trei societăţi comerciale din Romănia care nu vor mai putea continua activitatea incepănd cu 1 octombrie. Acestea sunt SC Cerola SA din judeţul Dolj, SC ICPM SA din judeţul Baia Mare şi SC Carisom SA din judeţul Cluj. "Aceste trei societăţi se vor inchide ca urmare a lipsei autorizaţiei integrate de mediu. Pentru noi este limpede că nu vor reuşi in timpul rămas pănă la data scadentă să işi regementeze situaţia", a spus Nagy.


283 IN PROCEDURÃ.... Potrivit preşedintelui Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului, la nivel naţional mai sunt in procedură de autorizare şi trebuie să fie conforme cu legislaţia de mediu in vigoare şi cu cerinţele tehnice pănă cel mai tărziu la 30 octombrie 2007, alte 283 de firme. "Dacă acest lucru nu se va intămpla, toate aceste societăţi riscă să fie inchise, deşi pentru multe dintre ele procedurile sunt in faze finale".


FÃ...RÃ... MILÃ...! Intrebat care sunt consecinţele in plan social şi economic in cazul societăţilor care vor fi inchise, preşedintele ANPM a afirmat că aceste probleme aparţin in principal agenţilor economici şi se află mai puţin in sarcina statului.

Mai tranşant, directorul Agenţiei Regionale de Mediu 7 Centru, Dumitru Ungureanu, a declarat că "in anul 2007, Romănia nu se mai află in situaţia de a răspunde Comisiei Europene cu justificări de ordin social la problemele de poluare. Romănia trebuie să işi respecte obligaţiile de stat membru, iar problemele sociale, de sănătate şi poluare nu mai pot fi amestecate".


STATISTICÃ.... Potrivit datelor oferite de ANPM, la nivel naţional sunt inregistrate 660 de instalaţii pentru Prevenirea şi Controlul integrat al Poluării (IPPC). Pentru neindeplinirea măsurilor in termenul de 30 de zile de la data notificării, Agenţia a dispus suspendarea autorizaţiilor de mediu pentru o perioadă de şase luni pentru nouă agenţi economici. Cel mai mediatizat caz din Romănia a fost ARPECHIM.


POLUATORI LEGALI. Dar Romănia inregistrează şi situaţii curioase, urmare a faptului că multe dintre societăţile care in mod evident poluează au primit perioade de tranziţie pentru adaptarea tehnologiei. Numărul acestor societăţi la nivel naţional este de 130, cel mai cunoscut nume fiind SC Sometra Copşa Mică. Aici perioada de tranziţie este extinsă pănă in anul 2012.

×
Subiecte în articol: observator