x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Un ministru cipriot a denunţat un caz de trafic şi exploatare a 110 muncitori români

Un ministru cipriot a denunţat un caz de trafic şi exploatare a 110 muncitori români

07 Noi 2009   •   00:00

Ministrul cipriot al Muncii, Sotiroulla Charalambous, a condamnat un caz recent de trafic şi exploatare ale cărui victime sunt 110 români, comparându-l cu o formă de "sclavie modernă".



Poliţia a arestat joi un bărbat cipriot în vârstă de 38 de ani, acuzat de trafic şi exploatare a 110 persoane, care trăiau în condiţii sordide în Tseri, relatează Cyprus Mail, citat de Mediafax. Cei 110 muncitori, toţi din România, au fost aduşi în Cipru sub pretextul că li se vor găsi locuri de muncă, dar au fost abandonaţi în tabere conduse de bărbatul arestat, fără duşuri sau apă caldă.

Cipriotul, care a fost arestat pentru opt zile, le-a oferit muncitorilor slujbe ocazionale, în timp ce le lua banii şi refuza să le returneze documentele de călătorie.

"Nu este doar o problemă de încălcare a condiţiilor de muncă. În acest caz, o industrie de trafic de persoane a fost creată", a declarat Charalambous. Ministrul a precizat că oficialii ciprioţi au cooperat cu ambasada română în acest caz. "Avem trei oficiali ai serviciilor sociale care cooperează cu poliţia. Le acordăm alimente şi adăpost acestor oameni. Vom face tot ce trebuie pentru a ne asigura că aceşti oameni merg la Camerele de muncă pentru a depune cereri de şomaj şi îi vom ajuta să-şi găsească de lucru în perioada adecvată", a adăugat ea.

Şeful Serviciului de combatere a traficului de persoane, Rita Superman, a descris condiţiile în care trăiau cei 110 muncitori români, afirmând că erau câte 50 de persoane în containere cu cinci camere. "Nu aveau apă caldă, doar două toalete şi o maşină de spălat. Nu puteau face duş şi nu aveau de mâncare. Dacă voiau cearşafuri sau pături, erau taxaţi cu 25, 30 sau 50 de euro", a adăugat ea.

"În general, oamenii aceştia nu primeau bani. Cu alte cuvinte, la sosirea în Cipru li se cerea să plătească un comision de 750-800 de euro, pentru că el trebuia să le găsească de lucru (...). Le-a găsit de lucru, nu cu contract, ci munci ocazionale, unde nu erau plătiţi deloc, până când nu achitau comisionul", a precizat Superman, adăugând că angajatorii îi dădeau banii cipriotului arestat, nu muncitorilor. (V.A.)

×
Subiecte în articol: observator