Dezamăgit, dar calm. Aşa a primit Ionuţ Gologan, ieri, condamnarea la moarte. Este sentinţa finală a Curţii Federale de Justiţie a Malaysiei, ultima instanţă care l-a judecat pentru trafic de droguri. E o decizie pe care apărătorii nu o mai pot ataca. Totuşi, românul mai are şanse să scape cu viaţă.
Toate căile legale sunt epuizate în cazul tânărului prahovean de 23 de ani arestat în iunie 2012 pe aeroportul din Kuala Lumpur pentru deţinere de droguri. „Pe scurt, a fost prins având asupra lui o geantă în care erau ascunse droguri. Misiunea apărării a fost să convingă instanţa că el habar nu avea de droguri”, spun surse apropiate dosarului lui Ionuţ Gologan.
Asta nu înseamnă însă că soarta îi e pecetluită. Chiar dacă cei care îl apără au pierdut încă o luptă, bătălia pentru a-l ţine pe Ionuţ în viaţă continuă. Iar cel mai fericit scenariu este ca românul să petreacă 20 de ani după gratii. Pentru asta trebuie ca avocaţii să facă o solicitare specială către sultanul statului malaysian Selangor, unde a fost reţinut Gologan. „Cred că Ionuţ a fost dezamăgit la aflarea verdictului, dar s-a comportat cu mult calm. Noi avem la dispoziţie o lună pentru a depune cererea de clemenţă, iar sultanul va decide”, a explicat, pentru Jurnalul Naţional, Datuk N. Sivananthan, unul dintre cei doi apărători malaysieni ai românului.
Graţierea din partea sultanului nu înseamnă absolvirea de orice pedeapsă. „Când e vorba despre infracţiuni ce implică droguri, graţierea înseamnă că sentinţa se comută în închisoare pe viaţă. Nu se pune problema unei absolviri, a unei iertări absolute. Dacă sentinţa ţi-a fost schimbată din pedeapsa cu moartea în închisoare pe viaţă, vei petrece un total de 20 de ani în închisoare, de la data arestării. Asta prevede legea din Malaysia”, spune avocatul.
Cu o experienţă bogată în cazuri precum cel al lui Ionuţ Gologan, avocatul Datuk N. Sivananthan crede că românul are mari şanse să scape de pedeapsa capitală. Însă totul depinde de sultan, care poate lua decizia în şase luni, într-un an sau în doi ani. Cert este că până atunci autorităţile nu îl pot executa pe condamnat. „Odată ce trimiţi solicitarea de clemenţă, asta înseamnă că sentinţa nu poate fi dusă la îndeplinire până când cererea nu e soluţionată”, spune Sivananthan.
În cazul în care sentinţa e comutată în închisoare pe viaţă, ar exista şanse ca Ionuţ Gologan să îşi ispăşească o parte din pedeapsă în România, spune avocatul malaysian: „Legislaţia noastră permite transferul prizonierilor condamnaţi, dar pentru asta este nevoie de acord bilateral cu Malaysia. Sunt câteva ţări, iar România este una dintre ele, care negociază un astfel de acord cu Malaysia, dar nimic nu s-a finalizat încă. Sigur, e nevoie şi ca prizonierul în cauză să fie de acord să îşi ispăşească pedeapsa în ţara natală”.
Legislaţia malaysiană privind pedeapsa capitală pentru traficul de droguri este în curs de revizuire. Autorităţile malaysiene au informat oficial că au blocat administrativ execuţiile în cazul persoanelor condamnate la moarte pentru trafic de droguri, în vederea revizuirii legii.
Alți trei români judecați în Malaysia
- Laurenţiu Marin Peity a fost arestat pe 12 octombrie 2011, după ce autorităţile au găsit asupra lui metamfetamină. Iniţial a fost achitat, dar procuratura a făcut apel. În urma judecării apelului la data de 1 aprilie 2015, completul de judecată a decis retransmiterea cazului spre rejudecare la instanţa de fond.
- Ştefan Coroi avea asupra lui 2,5 kilograme de metamfetamină când a fost arestat, la 10 aprilie 2012. Instanţa de fond l-a condamnat la 8 ani de închisoare şi 10 lovituri de rotan (un băţ gros de bambus). După apeluri succesive ale apărării şi acuzării, sentinţa a rămas definitivă.
- Daniel Turcan a fost arestat la 13 ianuarie 2014. Şi el este pasibil de pedeapsa capitală. În cazul lui, procedurile judiciare sunt încă în curs.